L'eina ha estat desenvolupada en el marc del projecte europeu Life + Aquaenvec com a resultat de tres anys de recerca. Està adreçada a planificadors i gestor públics i privats del sector de l'aigua i permet millorar la relació entre l'impacte ambiental i el cost d'activitats
El projecte europeu Life+ Aquaenvec, en el que ha participat el grup Sostenipra de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), ha desenvolupat una eina web que ajuda a millorar la relació entre l'impacte ambiental i el cost de les activitats del cicle de l'aigua a les ciutats.
Amb el 80% dels ciutadans europeus vivint en zones urbanes, les ciutats tenen un paper clau en el desenvolupament sostenible i en la consecució dels objectius de reduir en un 20% les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i energia elèctrica al 2020.
Les activitats del cicle urbà de l'aigua inclouen des de la captació de l'aigua, la seva potabilització, el transport i la distribució fins al consumidor, la xarxa de clavegueram, el tractament de les aigües residuals i el seu retorn al medi. A les ciutats, la gestió del cicle de l'aigua no només ha de garantir el subministrament d'aigua potable i el tractament de les aigües residuals, sinó que ha de fer-ho de manera sostenible, limitant tant el seu impacte ambiental com els costos associats.
En aquest context, el projecte Life+ Aquaenvec ha treballat durant els darrers tres anys en l'estudi d'una gestió eco-eficient del cicle urbà de l'aigua que garanteixi el subministrament d'aigua potable i tractament de l'aigua residual i que alhora limiti l'impacte ambiental i permeti minimitzar els costos.
Al llarg del projecte s'ha dut a terme una sèrie d'estudis a través dels quals s'ha avaluat i proposat accions per millorar l'eco-eficiència del cicle urbà de l'aigua mitjançant la integració de les perspectives d'Anàlisi del Cicle de Vida (ACV) i de l'Anàlisi dels Costos del Cicle de Vida (ACCV), que quantifiquen l'impacte ambiental i els costos econòmics, respectivament, tant de la la construcció com de l'operació i el manteniment de tots els sistemes que hi intervenen.
Els dos casos d'estudi desenvolupats als municipis de Calafell (Tarragona) y Betanzos (A Coruña) els ha permès definir els indicadors ambientals, econòmics i d'eco-eficiència. Les conclusions mostren, per exemple, com en termes de petjada de carboni, els serveis de sanejament suposen majors emissions que el subministrament d'aigua potable, o com la potabilització de l'aigua presenta una major contribució en l'esgotament de la capa d'ozó per l'ús de productes clorats a la desinfecció.
Com a resultat, els membres del projecte han elaborat una eina web d'ajuda adreçada a planificadors i gestors públics i privats del sector de l'aigua que els permeti millorar la relació entre l'impacte ambiental i el cost d'activitats, algunes tan freqüents com la construcció de la xarxa de subministrament o clavegueram o l'operació d'una planta de tractament. L'eina els ofereix indicadors ambientals, econòmics i d'eco-eficiència d'una forma senzilla per una presa de decisions més sostenible. Es pot accedir a l´eina online a través de http://www.life-aquaenvec.eu/the-aquaenvec-tool/
Un altre resultat molt significatiu del projecte és la certificació segons la norma ISO 140545:2012 de eco-eficiència de la metodologia utilitzada en el projecte Life +Aquaenvec així com dels resultats en els casos d'estudi, convertint els cicles urbans de l'aigua de Calafell i Betanzos en les primeres referències a nivell nacional per AENOR.
El projecte, que ha comptat amb un pressupost de 1,6 milions d'euros subvencionat en un 50% pel programa de la Comissió Europea LIFE+, ha comptat amb la participació de Cetaqua -qui l'ha coordinat-, l'ICTA-UAB, la Universitat de Santiago de Compostela i la Universitat de València.