Parets treballa per a la recuperació social, ecològica i paisatgística del riu Tenes

Font: Ajuntament de Parets

01/12/2020 - 10:00

L’Ajuntament de Parets del Vallès ha fet els primers passos per a la recuperació social, ecològica i paisatgística del riu Tenes. El projecte, una de les prioritats de l’equip de govern per aquesta legislatura, consisteix a restaurar i conservar el riu i el seu entorn i, a la vegada, integrar aquest espai fluvial en un conjunt dedicat a l’esport i al lleure que sigui respectuós amb el medi ambient.  El 2021 s’obrirà un procés participatiu perquè la ciutadania decideixi com ha de ser l’espai fluvial.

Aquest mes de novembre el Consistori ha adjudicat el projecte de recuperació a l’Estudi Martí Franch, experts en dissenys integradors entre sistemes ecològics i construccions culturals. L’estudi d’arquitectes s’encarregarà de presentar tres propostes viables per recuperar i integrar el Tenes al municipi. Posteriorment, les tres opcions es donaran a conèixer a tota la població i al primer semestre del 2021 l’Ajuntament preveu obrir un procés participatiu perquè la ciutadania esculli una de les tres propostes presentades. Finalment, l’estudi redactarà el projecte de la proposta més votada perquè pugui executar-se. En paraules de la regidora de Medi Ambient, Rosa Martí, “es tracta que els paretans i paretanes visquin de cara al riu”, és a dir, que la ciutadania pugui gaudir d’un espai natural i en tingui cura. 

Un projecte integrador i obert 

Més enllà de la restauració ecològica del mateix riu, amb la preservació de la seva flora i fauna, el projecte contempla integrar el seu entorn. En aquest sentit, es preveu la incorporació de tota la zona esportiva i s’inclou la millora de la conservació de la Verneda de Ca l’Isidre Coix i del Bosc de Taules. També es contempla la construcció d’una passera a la dreta del camp de futbol que pugui servir de connexió amb la zona industrial i alhora de punt d’observació. 

La regidora de Medi Ambient, Rosa Martí, destaca la voluntat d’ampliar l’àmbit d’actuació del projecte i de fer-ho progressivament: “El projecte comprèn el riu, els camins perimetrals i tot un entorn d’espais connectats amb el riu. Volem que el projecte sigui viu com ho és el riu, que es vagi fent a poc a poc i que entre tots i totes el cuidem”. Així doncs, el Consistori descarta fer una intervenció única i final si no que treballa per fer actuacions acumulatives i que puguin sumar-se segons les necessitats. 

Col·laboració ciutadana, empresarial i institucional 

El Consistori remarca la necessitat de la col·laboració ciutadana per a qualsevol projecte però, especialment, per preservar els espais verds. Des de l’Ajuntament es treballa per crear sinergies amb el sector empresarial i industrial del municipi. També fomenten les actuacions conjuntes amb altres institucions com l’Agència Catalana de l’Aigua o el Consorci Besòs Tordera. L’Ajuntament també comunicarà el projecte als municipis veïnes, Mollet i Lliçà, perquè, si ho consideren oportú, puguin enllaçar actuacions. 

Comencen els treballs de neteja i conservació del riu 

El Consistori ha iniciat els treballs de neteja a la llera del riu Tenes aquesta tardor. L’atenció s’ha centrat en la retirada de les canyes americanes que es troben als marges, una espècie invasora que afecta la diversitat vegetal, i en la neteja de residus sòlids abocats. Per fer aquestes tasques, l’Ajuntament va contractar tres persones a través del Pla de Reactivació Econòmica COVID-19. Aquestes tres persones treballen conjuntament amb els tècnics de Naturalea, l’empresa adjudicatària de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per fer una recuperació mediambiental i neteja de l’espai fluvial. Un cop completada aquesta actuació inicial, el Consistori té la intenció continuar el manteniment de la zona.


 

Categories: 

Relacionats

Article


Jardins de papallones és un projecte de ciència ciutadana impulsat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa Escoles Verdes.

Article

La tecnologia emprada es basa en la injecció de CO2, un gas innocu, molt efectiu i que preserva la qualitat de les aigües freàtiques

Article

L'Ajuntament de Lleida proposa als seus veïns i veïnes que també poden contribuir de forma important a incrementar la biodiversitat urbana, a estendre i repartir la vida natural per la ciutat i, alhora, a connectar els parcs i grans espais verds de Lleida. 

Butlletí