Projecte Scow: Una nova vida pels residus alimentaris

Periodista
04/03/2015 - 00:00
Experts europeus impulsen a Barcelona la millora en la gestió dels residus alimentaris

Un grup d'experts vinculats al projecte europeu SCOW han signat a finals de febrer a Barcelona un manifest que conté les línies estratègiques per millorar la gestió dels residus alimentaris en el marc de la zona Mediterrània. S'ha estimat que aquests residus representen entre un 30% i un 50% dels Residus Municipals en els països de la conca mediterrània.

Nova perspectiva per a la fracció orgànica
El projecte SCOW té com a objectiu principal la definició d'un sistema de gestió de la matèria orgànica innovador i sostenible. Es vol aconseguir una recollida i un reciclatge que siguin de baix cost, tècnicament simples i d'alta qualitat.

L'efectivitat del sistema es vincula a la implantació de sistemes de recollida porta a porta i a la creació de plantes de compostatge de petita escala distribuïdes de manera descentralitzada en el territori, situades a prop dels llocs de generació de matèria orgànica i d'on es pugui utilitzar el compost.

Aspectes claus segons el manifest
Segons el document signat a Barcelona, els aspectes clau en què cal treballar per aconseguir una millora en aquest àmbit són: la prevenció, la quantitat i qualitat de la recollida selectiva i el reciclatge, l'establiment d'objectius clars, la conscienciació i participació de la ciutadania, la redefinició de les infraestructures de tractament dels residus en termes de eficiència, flexibilitat i escala, la producció de compost de qualitat assegurant la seva aplicació final, la cooperació regional entre els països mediterranis, i la monitorització de resultats i divulgació de les bones pràctiques.

Millores ambientals i socials
La reducció dels residus alimentaris pot tenir un impacte molt important en la reducció del conjunt residus que van a l'abocador. Això comporta destacades millores ambientals perquè ajudarà a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle dels abocadors, que contribueixen al Canvi Climàtic, i també a disminuir altres efectes negatius d'aquestes instal·lacions, com són la contaminació del sòl i de l'aigua.

Amb la millora de la gestió de la matèria orgànica en general es vol aconseguir  tancar el cicle d'aquesta matèria, un fet de gran importància en els països amb dèficit de matèria orgànica en els sòls, com són els de la conca mediterrània. D'altra banda, la millora de l'estructura del sòl i la fertilitat, ajuda a reduir la desertització i l'escalfament global. Finalment, una millor gestió de la matèria orgànica contribueix a crear nova activitat econòmica al voltant de la recollida i el tractament de residus.

Etiquetes: 

Relacionats

Article



Resultats de la Jornada "Crònica de la COP29. Nous pactes climàtics en l’any més càlid mai registrat".​
Article

Aprofitant que s’apropen les Festes de Nadal, l'Ajuntament de Barcelona ha publicat un recull amb diversos recursos i experiències inspiradores per fomentar una compra més responsable i conscient, que tingui en compte la cura l’impacte i la cura de l’entorn.

Butlletí