Qüestions rellevants sobre les taxes de residus

Font: Diputació de Barcelona i Agència de Residus de Catalunya

06/09/2024 - 10:00

L'any 2022 es va aprovar la Llei espanyola de residus i sòls contaminats per una economia circular. D'entre les moltes previsions i calendari per als ens locals, la Llei espanyola fixa que el pròxim 1 de gener de 2025 tots els municipis han d’haver aprovat i tenir en vigor la taxa de residu específica, diferenciada i no deficitària i ha de permetre sistemes de pagament per generació. És a dir, tots els ajuntaments han de tenir un rebut d'escombraries específic i no amagar els costos en altres rebuts.

El Ministeri d’Hisenda va publicar unes orientacions per facilitar aquesta tasca. Des de Diputació de Barcelona, han preparat un resum i un seguit d’eines pels ens locals.

La Diputació de Barcelona, des de l’Organisme de Gestió Tributària, i l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica, posen a disposició dels Ens Locals diversos documents i models que es poden consultar a l'enllaç, i que inclouen un resum de les recomanacions sobre la taxa de residus recomanacions sobre la taxa de residus segons la llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats., i models d'informes tècnics i models d'ordenances fiscals per implantar les taxes de residus, incloent modalitats de taxa justa amb quota fixa i variable. 

El document d'orientacions pels ens locals estableix 3 nivells de sistemes de pagament per generació:

1. Elemental: reduccions sobre una quota única, en funció de les aportacions a les deixalleries, noves recollides o autocompostatge.

2. Mitjà: quota bàsica i quota variable en funció del comportament segons zones del municipi (es poden aplicar criteris tècnics o estadístics que permetin estimar dades de residus generats i qualitat de la separació dels residus).

3. Avançat: permet una quota fixa i una variable individualitzada en funció del comportament del ciutadà a través de sistemes de control d’usuari en els sistemes de Porta a Porta o contenidors tancats, que poden permetre identificar les aportacions individualitzades dels usuaris del servei. És el que es coneix com a pagament per participació/generació.

Els ajuntaments han de dissenyar i implementar obligatòriament una taxa de residus, també els municipis inferiors a 5.000 habitants que incentivin la reducció de la generació de residus i promoguin el reciclatge. S’ha de disposar de la taxa en data de l’1 de gener de 2025, que ha d’haver estat aprovada a l’octubre-novembre de l’exercici anterior.

 

Per altra banda, l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) també va publicar un Nota interpretativa de l’Agència de Residus de Catalunya sobre els aspectes tècnics de la regulació relativa a les taxes de residus com a taxes justes.

Segons el criteri de l'ARC en el moment de publicar la nota, els sistemes de recollida eficients, com el porta a porta o els contenidors amb identificació dels usuaris i control d’accés, són prioritaris, i són els únics que permeten identificar els usuaris i són requisit imprescindible per a l’establiment de taxes justes. Els sistemes anomenats elemental i mitjà en el document publicat pel Ministeri d’Hisenda són considerats per l’Agència de Residus com a sistemes d’incentius, però no es consideren sistemes de taxa justa. 

 


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí