Amb motiu de la capitalitat Verda Europea 2012, Vitòria-Gasteiz va traslladar al Comitè Científic del 5è CONAMA LOCAL l'encomana d'abordar una reflexió qualificada al voltant d'una sèrie de qüestions considerades de màxima rellevància a l'hora d'avançar cap a un desenvolupament de la ciutat més compromès amb la sostenibilitat.
El resultat de les aportacions dels experts que componen aquest Comitè constitueix l'Informe "Vitòria-Gasteiz, European Green Capital 2012. Propostes per a la reflexió". En ell José Fariña reflexiona sobre la funció de les zones verdes en el segle XXI, Ramon Folch i Elisa Linares aborden els desafiaments energètics urbans, Antonio Serrano analitza les possibilitats d'avançar cap a la conformació d'una eventual Reserva de Biosfera en l'entorn territorial d'Àlaba Central i finalment Fernando Prats i Jorge Ozcariz defineixen les línies mestres clau per dinamitzar, des de la ciutat, el canvi de cicle necessari per superar la crisi global actual.
La Declaració de Vitòria-Gasteiz, elaborada a partir de les reflexions compartides pels comitès tècnic i científic en la preparació del 5è CONAMA Local, identifica quins semblen ser els principals reptes als quals s’enfronta Vitòria-Gasteiz i moltes ciutats actuals. Uns reptes i uns escenaris futurs que suggereixen la necessitat d'un canvi de rumb ja que, si no hi una reorientació significativa en la gestió d'allò local, estarem exposats a una intensificació dels impactes ambientals i sobre la salut, així com a un progressiu deteriorament de la cohesió i del model de protecció i benestar social i econòmic dels seus habitants i, fins i tot, en una descapitalització que incideixi també en el propi patrimoni públic natural. És per tant necessari, com recull la Declaració, que siguem capaços d'articular i promoure una sèrie de respostes als reptes i amenaces latents, si bé és cert també que difícilment serà possible avançar cap a un nou paradigma urbà aplicant les lògiques del passat.