Relaja, o com un moble urbà pot esdevenir una eina per al desenvolupament sostenible local

Sostenible.cat
10/06/2010 - 00:00

Relaja és un projecte de disseny que fomenta el desenvolupament de l'economia local tenint en compte paràmetres socials i ambientals. Es tracta d'un sistema de mobiliari urbà que es genera a partir de la valorització dels residus en forma de petites llosetes -lajas, en castellà- de les indústries del marbre. Depenent de la zona on es troba la demanda de mobiliari urbà, es busquen proveïdors de material que quedin propers.

Una prèvia
L'origen del projecte Relaja és a Santa Maria de Guía, un poblet del nord de Gran Canària que, entre les problemàtiques prioritàries a abordar reflectides a la seva Agenda 21 Local, està la manca de futur professional per als joves de la localitat que afecta, principalment, a aquells amb un nivell d'estudis baix. A Guía, Relaja pretén fomentar la formació i promoció de nova ocupació, ajudant a la inserció laboral d'aquest potencial col·lectiu de risc d'exclusió, sent un dels projectes realitzables a escoles-taller. D'aquesta manera, els seus alumnes poden, en primer terme, aprendre els oficis de la construcció; i, en segon terme, conèixer i portar a la pràctica eines d'emprenedoria i d'ecoinnovació associats al desenvolupament sostenible local.

Nutcreatives considera que aquesta visió del projecte com a un sistema complet és aplicable a qualsevol territori, situació i necessitat.

En quines fases sóc més sostenible? Per què?
- Matèries primeres
: A nivell de matèries primeres, s'està utilitzant un residu de la indústria manufacturera de marbre, optimitzant així un recurs que, degut a la seva procedència, el seu transport i la despesa energètica i d'aigua que comporta, es considera d'un important impacte ambiental. Aquests residus de pedra queden engabiats en unes malles d'acer amb una elevada resistència i, per tant, amb una llarga vida útil. La fusta que composa el seient té garanties de que procedeix de boscos explotats de manera sostenible (segell FSC).

- Producció: La producció és molt simple i manual pràcticament en la seva totalitat, reduint el consum d'energia durant el procés productiu. A més, s'evita l'ús de tractaments superficials, donant-li major importància a l'aparença natural del disseny.

- Distribució: El producte està pensat per a ser distribuït en un àmbit comarcal. A qualsevol zona es troben empreses que generen residus petris. La idea és aprofitar-los per generar el mobiliari urbà que s'instal·larà en aquella àrea. Els blocs de pedra són apilables i no es contempla l'ús d'embalatges, això fa que l'impacte ambiental durant la fase de distribució no sigui alt.

- Ús: Relaja és un disseny modular, que permet adaptar el producte a qualsevol dels espais en què es fa necessari l'ús de mobiliari urbà i a qualsevol tipologia d'usuari. Amb tres peces diferents, es possible conjugar-les de manera que sigui possible la creació d'espais que originin una major relació interpersonal entre els seus usuaris. A més, els materials tenen una gran resistència i durabilitat i no necessita gaire manteniment durant l'etapa d'ús.

- Fi de vida: Per tal de reduir l'impacte associat a la seva eliminació, el producte es desmunta de manera simple i els tres materials diferents que el componen (fusta, acer i pedra) són completament diferenciables i de fàcil separació. La pedra pot ser aprofitada de nou per crear una altra peça de mobiliari, tancant el cercle i evitant la seva deposició final a abocador.

Un ecodisseny reconegut
Relaja va rebre una menció d'honor en la categoria projectes en el Premi Disseny per al Reciclatge 2009, organitzat per l'Agència Catalana de Residus de la Generalitat de Catalunya. També va ser seleccionat pels Premis Europeus de Disseny i Medi Ambient BEST-ED.

Per altra banda, Relaja va ser presentat en el 9è Congrès Nacional de Medi Ambient (CONAMA) amb la comunicació tècnica "Relaja: caso de estudio de diseño aplicado al desarrollo local sostenible"

Però...
L'extracció de marbre per al seu ús en la construcció és una indústria que té un impacte molt elevat en el medi, ja que es destrueix el paisatge, i es consumeix molta energia i aigua. Relaja pretén posar el seu granet de sorra i aprofitar al màxim aquest recurs, salvant els seus residus i aprofitant-los per generar nous productes. Tot i així, aquesta acció, comparada amb tot l'impacte que genera aquesta indústria, no deixa  de ser marginal. Pot el disseny reenfocar aquesta indústria, fent-la més sostenible? Podem reeducar la societat i fer-li entendre que no cal pedra exòtica per enrajolar un bany?

**Si coneixeu algun ECOdisseny interessant, envieu-nos un mail a redaccio@sostenible.es. Aquesta no pretén ser una secció tancada, tot el contrari!

Especial ECOdissenys a Sostenible.cat:

(...)
29. Voltaic, una nova generació de motxilles amb energia
30. Bastida, roba que creix al ritme dels més petits
31. Bombetes per il·luminar tota la teva vida
32. Pensa abans d'escriure: un bolígraf 98% biodegradable
33. Emeco 111 navy chair = 111 ampolles de Coca-Cola en una cadira

Relacionats

Article

S'ha posat en marxa aquest 11 de desembre de 2021, i fins a finals de mes, una nova campanya per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la recollida selectiva de residus. Amb l’eslògan “Tria bé, reciclem millor”, la campanya vol fer palès que és possible consumir de forma més sostenible escollint correctament els productes que es compren, i que és important separar bé els residus a les llars perquè facilita la recuperació dels materials que es poden reciclar.

Article

Reduir, reutilitzar i reciclar és la regla d'or per a una gestió més sostenible dels residus. En aquest vídeo l'Ajuntament de Reus ens explica les iniciacives municipals per aconseguir una millor gestió dels residus.

Article

Gràcies al cercador del nou web cuidem.barcelona és més senzill saber on, quan i com llençar cada cosa. Només cal indicar quin és el residu del qual ens volem desfer i l’adreça on ens trobem, i l’aplicació ens informarà del sistema de recollida, com s’ha de reciclar i en quina franja horària.

Butlletí