Sabadell rebrà una subvenció europea de més de 280 mil euros per conrear productes de proximitat al rodal

Font: Ajuntament de Sabadell

16/09/2019 - 10:16

Es tracta d’una proposta de recerca de 4 anys, liderada per la Universitat de Bolonya, que potenciarà el cultiu de productes de proximitat dins el terme municipal per garantir la sobirania alimentària i la qualitat dels aliments

La Junta de Govern Local té previst aprovar el proper dilluns, 16 de setembre, l’acceptació d’una subvenció del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea, dins de l’àrea ”Aproximació innovadora als sistemes d’alimentació de les ciutats impulsada pels ciutadans”, per executar el projecte FoodE (Food Systems in European Cities). Un projecte desenvolupat per un consorci format per 24 socis de 8 països diferents, que va superar l’avaluació amb una qualificació final de 14,5 sobre 15.

En el cas de Sabadell –únic Ajuntament de l’Estat que hi participa–, la subvenció puja a 286.812 euros d’un total de 7 milions que es destinaran als diversos projectes de tot Europa. Es tracta d’una proposta de recerca de 4 anys, liderada per la Universitat de Bolonya, que potenciarà el cultiu de productes de proximitat dins el terme municipal per garantir la sobirania alimentària i la qualitat dels aliments.

L’alcaldessa, Marta Farrés, ho ha anunciat avui durant la visita que ha fet al Parc Agrari, i ha afirmat: "treballarem perquè el Parc Agrari i l’horta del Ripoll es puguin beneficiar d’aquesta col·laboració europea que pretén afavorir els productes de proximitat i ecològics. És una línia que com a Govern volem potenciar".

Farrés ha destacat: "a poc a poc podrem incrementar els productes ecològics de qualitat i s’afegiran als altres que ja es conreen, per fer la ciutat més autosuficient també en l’àmbit alimentari".

A més, l’alcaldessa ha afegit que sempre que sigui possible s’intentarà afegir-hi el valor social, "com ja fem treballant amb L’Olivera, el centre especial de treball que gestiona la vinya del Parc Agrari".

La subvenció que arribarà a Sabadell servirà per treballar amb productes locals és a dir, de quilòmetre zero, amb participació social. A la nostra ciutat es plantaran uns varietats ecològiques locals d’horticultura en una extensió de 3 hectàrees repartides entre el Parc Agrari i l’horta del riu Ripoll. En aquest projecte hi col·labora l’Institut de Ciències i Tecnologia Ambiental de la UAB.

L’objectiu és treballarà amb varietats locals en conreus ecològics, amb menys consum d’aigua i fertilitzants. Una part serà per agricultors professionals (que vendran directament els productes al mercat i botigues de Sabadell) i una altra serà per a la població en general, és a dir, horta social (cooperatives de consum de productes ecològics locals i centres educatius).

Collita rècord de chardonnay

La visita d’avui ha servit per comprovar com evoluciona la verema, ja que avui ha començat la collita de la varietat garnatxa, la primera de les emprades per elaborar el vi ecològic Arraona negre, mentre que la resta de varietats –merlot i monestrell– es veremaran previsiblement la setmana vinent, si les condicions meteorològiques són favorables. Divendres passat es va acabar la verema de les varietats que es fan servir per elaborar el vi Arraona blanc, és a dir, el xarel·lo i el chardonnay, a la finca municipal de Can Gambús que hi ha al Parc Agrari.

Aquest any la verema està sent molt bona, amb una collita rècord en el cas de la varietat chardonnay, que per primera vegada ha arribat als 1.400 kg de producció. En el cas de la varietat xarel·lo, que es va acabar de veremar divendres passat, la producció també ha estat molt bona, amb una collita de 1.100 kg. A això s’hi ha de sumar que ha sigut un any excel·lent pel que fa a la sanitat, de manera que el raïm aquest any és d'una qualitat immillorable.

El vi Arraona, obtingut a partir de la vinya del Parc Agrari de Sabadell, es va començar a produir sota les normes de producció ecològica la campanya 2016. Des d’aquesta data, la producció s’ha anat incrementant i ha representat un pas endavant en l’obtenció d’un vi de proximitat i qualitat al rodal de la ciutat.

Comercialització de l’anyada del 2018

D’altra banda, a partir del final del mes de setembre es comercialitzarà la tercera anyada (2018) del vi Arraona –tant blanc com negre–, amb una producció prevista de 3.200 ampolles. La segona anyada, la del 2017, va significar la producció de 1.293 ampolles d’Arraona negre i 1.844 de blanc, amb una comercialització exitosa, ja que s’han venut completament totes les 3.137 ampolles produïdes.

L’Arraona és un vi resultat de la iniciativa de l’Ajuntament de Sabadell amb la col·laboració de la cooperativa L’Olivera. Va néixer amb l’objectiu de potenciar la producció sota els criteris de l’agricultura ecològica i assolir vins de qualitat. Representa, a més, un pas endavant en l’obtenció d’un vi de proximitat i qualitat al rodal de la ciutat.

Un Parc Agrari amb 580 hectàrees

Sabadell compta des del 2005 amb un Parc Agrari, que garanteix el manteniment d’una agricultura, productiva i viable econòmicament, a més de preser­var un paisatge de gran qualitat, amb camps i boscos que tenen importants funcions socials, pa­trimonials i culturals.

El Parc té prop de 580 hectàrees de superfície, de les quals un 80% són de propietat privada. S’hi cultiven productes autòc­tons, com, per exemple, la mongeta del ganxet o el vi.

La vinya de Can Gambús es va plantar a l’hivern del 2008, ocupa 1,72 hectàrees i té plantades cinc varietats de raïm: xarel·lo, chardonay, merlot, garnatxa negra i monestrell. Totes aquestes parcel·les vitícoles estan inscrites al registre de viticultors de la Denominació d’Origen de Catalunya i corresponen 0,63 ha de raïm blanc i 1,09 ha de raïm negre. La vinya de Sabadell té 2.394 ceps emparrats en formació en espatllera i 1.083 en vas. L’Ajuntament ha apostat per la participació d’una empresa del tercer sector,  el Centre Especial de Treball (CE) per donar un valor social a l’agricultura del Parc Agrari. 


Categories: 

Relacionats

Article

Alumnes de primària de cinc escoles de Sabadell participen en el projecte pilot Sortim a la Natura amb l'objectiu que els estudiants assoleixin un aprenentatge integral en contacte amb el medi natural.

Article

SBD INDÚSTRIA SOSTENIBLE inclou serveis de consultoria, formacions, jornades empresarials i estudis d’oportunitats al territori

Article

Dilluns i dimecres vinent es durà a terme una activitat de sembra de calçots oberta a tota la ciutadania

Butlletí