Sant Cugat i Valldoreix posen en marxa la campanya ‘VoluminoSOS’ per lluitar contra l’incivisme

23/11/2020 - 13:00

Les dues administracions fan una crida a complir la normativa de recollida de residus per mantenir net el municipi i evitar molèsties al veïnat

L’Ajuntament de Sant Cugat i l’EMD Valldoreix uneixen esforços per fer una crida a la ciutadania per evitar actes incívics com els abocaments incontrolats de voluminosos i l’abandonament de deixalles a la via pública, que embruten els carrers de la ciutat. Tot i que s’han augmentat els equips i la dedicació per a poder mantenir un bon servei, es continuen detectant abocaments fora dels horaris establerts que allarguen el temps d’estada dels voluminosos al carrer, fent més difícil la seva recuperació, provocant molèsties i contribuint a entorpir la mobilitat de veïns i veïnes del municipi.

Per aquest motiu, les dues administracions engeguen una campanya que, amb el lema ‘VoluminoSOS’, interpel·la la ciutadania per revertir aquesta situació. S’instal·laran banderoles amb la imatge de la campanya per tot el municipi i s’enviaran 34.000 targetons informatius a totes les llars que aniran acompanyats d’un imant amb la informació sobre el servei de recollida i es posaran adhesius informatius als contenidors. Paral·lelament, se’n farà difusió en diversos suports digitals i a través les xarxes socials de l’Ajuntament de Sant Cugat i l’EMD Valldoreix.

La campanya té com a objectiu recordar als usuaris i usuàries que hi ha un dispositiu dissenyat perquè cada persona que desitgi desprendre’s d’un objecte voluminós el pot deixar al carrer, el dia assignat a cada barri. Només cal recordar el dia i dipositar el voluminós, a partir de les 20 h, al costat del contenidor més proper o a les cantonades en el cas de Valldoreix:

  • Centre: diumenge i dijous
  • Mira-sol i Can Barata: dimarts
  • La Floresta: dimecres
  • Les Planes: dimecres
  • Valldoreix: dilluns (cal deixar-los a les cantonades)

A banda d’aquest servei de recollida al carrer, els objectes voluminosos es poden continuar portant a les dues deixalleries municipals (l'Ambiteca -antic Punt Verd del Centre- i el Punt Verd de Can Calopa). En cas de necessitat a les persones molt grans o amb mobilitat reduïda, que no poden baixar els voluminosos al carrer, s’ofereix un servei de recollida a domicili. Per sol·licitar-ho cal trucar al telèfon gratuït 900 103 146.

Sancions de 750 a 3.000 euros

Durant la campanya també es recordarà que existeix l’ordenança de convivència ciutadana que articula una normativa sancionadora que penalitza amb multes econòmiques aquells ciutadans i ciutadanes que no respectin els horaris i espais de recollida de voluminosos. La norma estipula que: “Queda prohibit abandonar mobles, estris i altres objectes a la via pública. I que l’incompliment pot comportar sancions que van dels 750 € als 3.000 €”.

Més de 1.500 tones anuals

El febrer de 2017 es va posar en funcionament el sistema de recollida de voluminosos que consisteix a deixar-los al carrer. El sistema funciona molt bé, és fàcil i pràctic, ja que no cal concertar un dia de recollida. Això ha donat els seus fruits. Sant Cugat ocupa el segon lloc en el rànquing de ciutats de Catalunya amb més 60.000 habitants amb major percentatge de recollida selectiva de residus situant-se 4 punts per sobre de la mitjana. Des que es va posar en funcionament el servei, la recollida al municipi s’ha incrementat passant d’unes 1.000 tones anuals a més de 1.500, el que suposa un increment del 50%.  

Què és un voluminós?

S’entén per voluminosos tots aquells productes que per les seves dimensions i pel seu tractament no poden ser dipositats en els contenidors. S’inclouen mobiliari, matalassos, somiers, fustam i ferralla.

S’exclouen del sistema de recollida de voluminosos la roba, estris de cuina i els aparells elèctrics i electrònics de tota mida, ja que són residus especials i s’han de recollir per via específica. En comprar-ne un de nou, el comprador pot sol·licitar la recollida a l’establiment on es fa la compra. Si són de petites dimensions, encara que no en comprem un de nou, també es poden portar directament als comerços on en comercialitzen. Finalment, a les deixalleries municipals també els podem portar.


 

Categories: 

Relacionats

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Article

Els veïns i veïnes de Parets del Vallès ja poden demanar el servei de recollida de mobles a domicili a través de l’App Parets.

Article

Torna el R-Ciclajoguina, la campanya de reciclatge de joguines amb components electrònics. Va dirigida a nens i nenes d’educació primària de totes les escoles de la ciutat.​

Butlletí