Tancant el cicle: la Comissió Europea adopta un nou i ambiciós paquet d'Economia Circular

Tècnic de Medi Ambient i de la Secretaria tècnica de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
21/12/2015 - 00:00

La Comissió Europea ha adoptat un nou i ambiciós paquet d'Economia Circular per estimular la transició d'Europa cap a una economia circular que impulsarà la competitivitat global, fomentar el creixement econòmic sostenible i la generació de nous llocs de treball, ajudar les empreses i els consumidors europeus per fer la transició a una economia més forta i més circular en què s'utilitzen els recursos de forma més sostenible.

La Comissió Europea ha adoptat un nou i ambiciós paquet d'Economia Circular per estimular la transició d'Europa cap a una economia circular que impulsarà la competitivitat global, fomentar el creixement econòmic sostenible i la generació de nous llocs de treball, ajudar les empreses i els consumidors europeus per fer la transició a una economia més forta i més circular en què s'utilitzen els recursos de forma més sostenible.

Les accions proposades contribuiran a "tancar el cercle" dels cicles de vida de productes a través d'un major reciclatge i reutilització, i aportar beneficis tant per al medi ambient i l'economia. Els plans d'extreure el màxim valor i l'ús de totes les matèries primeres, productes i residus, fomentant l'estalvi energètic i la reducció de les emissions de gasos d'hivernacle. Les propostes abasten el cicle de vida: des de la producció i el consum de la gestió de residus i el mercat de matèries primeres secundàries.

Aquesta transició serà recolzada financerament pel finançament ESIF, 650 milions d '€ d'Horitzó 2020 (el programa de finançament de la UE per a la investigació i la innovació), 5.5 b € dels fons estructurals per a la gestió de residus, i les inversions en l'economia circular a nivell nacional.

Un Pla d'Acció de la UE per a l'Economia Circular
El Parquet d'Economia Circular dóna un senyal clar als agents econòmics que la Unió Europea està utilitzant totes les eines disponibles per transformar la seva economia, obrint el camí a noves oportunitats de negoci i impulsar la competitivitat. Les àmplies mesures per canviar el cicle de vida complet del producte van més enllà d'un enfocament estret de l'etapa final de la vida útil i subratllen la clara ambició de la Comissió de transformar l'economia de la UE i oferir resultats. Formes innovadores i més eficients de produir i consumir han de sorgir cada vegada més com a resultat dels incentius que estem posant al seu lloc.

L'economia circular té el potencial de crear molts llocs de treball a Europa, mentre que preserva preciosos i cada vegada més escassos recursos, la reducció dels impactes ambientals de l'ús de recursos i la injecció de nou valor en els productes de rebuig. Mesures sectorials també s'exposen, així com les normes de qualitat de les matèries primeres secundàries.

Les accions clau adoptades avui o per ser portat a terme sota el mandat actual de la Comissió són:

  • El finançament de més de 650 milions d '€ en Horitzó 2020 i 5,5 b dels Fons Estructurals;
  • Accions per reduir el malbaratament d'aliments incloent una metodologia comuna de mesurament, la millora de marcat de la data, i les eines per assolir l'objectiu global de desenvolupament sostenible per reduir a la meitat el malbaratament d'aliments per a l'any 2030;
  • Desenvolupament d'estàndards de qualitat de les matèries primeres secundàries per augmentar la confiança dels operadors en el mercat únic;
  • Mesures en el pla de treball de disseny ecològic per a 2015-2017 per promoure la reparabilitat, durabilitat i reciclabilitat dels productes, a més de l'eficiència energètica;
  • Un reglament revisat sobre els abonaments, per facilitar el reconeixement dels fertilitzants orgànics i derivats de residus al mercat únic i donar suport al paper de la bio-nutrients;
  • Una estratègia de plàstics en l'economia circular, abordar les qüestions de reciclabilitat, biodegradabilitat, la presència de substàncies perilloses en els plàstics, i reduir significativament les deixalles marines;
  • Una sèrie d'accions en la reutilització de l'aigua que inclou una proposta legislativa sobre els requisits mínims per a la reutilització d'aigües residuals.

La Comunicació adoptada inclou un calendari clar per a les accions proposades i un pla per a un marc de control senzill i eficaç per a l'economia circular.
 

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon circular-economy.gif48 KB

Relacionats

Article

El Comitè Municipal de Sequera s’ha reunit per fer seguiment de les mesures d’estalvi i gestió de l’aigua que s’estan duent a terme a Mollet. Durant la reunió s’ha tornat a constatar la bona gestió de l’aigua que s’ha fet a la ciutat que ha permès reduir en un 50% el consum d’aigua municipal en un any.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

Investigadors de la URV elaboren un sistema capaç de minimitzar l’impacte econòmic i ambiental en la configuració de comunitats energètiques d’energia renovable.

Butlletí