Font: Ajuntament de Terrassa
El protocol estableix les bases per a la creació d'un marc de col·laboració entre l'Ajuntament, el teixit empresarial local i les entitats signatàries per intercanviar informacions i experiències que ajudin a la creació de comunitats energètiques. La durada d'aquest protocol és de dos anys, prorrogable a dos més, i el seguiment anirà a càrrec d'una comissió que es reunirà cada sis mesos.
La presentació del document, que ha tingut lloc aquest desembre a la sala d'actes de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), ha estat presidida per la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, i ha comptat amb les intervencions de la directora de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), Marta Morera; del director de l'ESEIAAT, Xavier Roca; i del regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia de Terrassa, Carles Caballero.
Per a Melgares, «la signatura d'aquest protocol d'intencions demostra el compromís compartit per l'Ajuntament, per treballar per un model energètic més sostenible, just i ètic. El principi d'un camí cap a una transició energètica que aposti per les energies renovables i la descarbonització, per així poder fer front comú a l'emergència climàtica».
A la presentació hi ha assistit una representació de les institucions signants: Ajuntament de Terrassa; Institut Català d'Energia; Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Patronal catalana CECOT; Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa; MútuaTerrassa; Consorci Sanitari de Terrassa; Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa; i les organitzacions sindicals, Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT).
Les #comunitatsenergètiques permeten que diferents actors locals participin activament de la transició energètica de forma conjunta, ja sigui produint energia, o compartint-la.
— Terrassa recicla bé (@trsreciclabe) December 16, 2021
Són un mecanisme clau per avançar cap a la #TransicióEnergètica.#LaRevolucióVerda #TerrassaMediAmbient pic.twitter.com/G2xpIbwmIL
Directrius del protocol
Les entitats i organismes signants es comprometen a concretar i desenvolupar tot un seguit d'accions de forma col·laborativa en els següents àmbits:
- Impulsar les comunitats d'energies renovables i les comunitats ciutadanes d'energia a Terrassa i col·laborar en la recerca de subvencions.
- Col·laborar en la realització dels estudis de viabilitat, en la preparació dels projectes i treballs per definir la naturalesa jurídica de les comunitats.
- Impulsar i participar en projectes de generació i autoconsum col·lectiu d'energia renovable, d'emmagatzematge i de promoció de la mobilitat sostenible i elèctrica.
- Treballar amb les administracions per reduir els tràmits per legalitzar les instal·lacions.
- Impulsar el procés de transició energètica en el municipi i treballar per desenvolupar eines de comunicació cap a la ciutadania
- Posar en marxa instruments de finançament participatiu pels projectes d'energies renovables.
- Promoure la formació professional específica per qualificar els tècnics que necessitarà aquest sector.
- Promoure la generació de talent i l'emprenedoria en àmbit energètic, i la digitalització, que ha de permetre millorar les eines de gestió, control i governança.
- Impulsar les sinergies amb les empreses i les start-ups emergents de l'entorn industrial català, aprofitant les iniciatives d'agrupacions d'empresàries i empresaris, i cambres de comerç.
- Analitzar solucions considerant criteris d'ecodisseny, petjada de CO₂ i d'impacte a llarg termini.
- Introduir la perspectiva de gènere en els òrgans de governança, comitès tècnics i comissions.
- Realitzar estudis sobre la xarxa de distribució i les possibles necessitats de millora per esdevenir una xarxa intel·ligent.
Què és una comunitat energètica?
Una comunitat energètica és un instrument organitzatiu per avançar cap a una transició energètica més sostenible i justa, ja que dona oportunitats perquè tothom pugui participar en el sector elèctric. Pot ser una associació, una cooperativa, o qualsevol altra entitat jurídica sense ànim de lucre en la que hi poden participar voluntàriament ciutadania, entitats, empreses i administració local.
D'acord amb les directives europees que les regulen i la llei del sector elèctric, les comunitats energètiques permeten que diferents actors locals participin activament de la transició energètica de forma conjunta, ja sigui produint energia, compartint-la, o establint mecanismes de gestió i estalvi energètic. L'objectiu és generar beneficis socials i ambientals fomentant el desenvolupament de projectes d'energia solar a nivell local.