Una prova pilot a les guinguetes de les platges del Delta evita l'ús de 35.000 gots d'un sol ús

02/03/2022 - 10:06

Una prova pilot realitzada a catorze guinguetes de les platges del delta de l'Ebre ha evitat l'ús de com a mínim 35.000 gots d'un sol ús. Per contra, s'han distribuït 22.000 gots reutilitzables al llarg d'este estiu. La proposta, inclosa al projecte europeu Plastic Busters MPAs, ha servit per conscienciar la població sobre l'ús de plàstics d'un sol ús i l'impacte que tenen les deixalles a l'entorn natural.

Els clients podien fer servir els gots reutilitzables a canvi d'un dipòsit que recuperaven després de la consumició. A banda de les guinguetes, la iniciativa també s'ha posat en pràctica a una desena de festes populars a la zona i ha coordinat la recollida d'envasos a aquelles guinguetes que no tenien servei de neteja.

La prova pilot s'ha dut a terme a les poblacions de Deltebre, l’Ampolla, Amposta, la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja, a més de les festes Buda&Bike de Sant Jaume d’Enveja, les Festes Majors d’Amposta, Ia III Festa Ecoturisme de l’Aldea, el certamen Orígens de la Ràpita o la Festa de la Sega dels Muntells.

El projecte ha inclòs una campanya de difusió per conèixer la campanya i els beneficis d'optar per plàstics reutilitzables. L'estudi també ha permès constatar que el 90% dels residus que es recullen a les platges del delta de l'Ebre són plàstics en diferents formats.

La iniciativa s'ha realitzat en el marc d'un projecte europeu en el qual hi participa l'Agència de Residus de Catalunya a través del Centre d’Activitat Regional pel Consum i la Producció Sostenible. El projecte Plastic Busters MPAs té com a objectiu protegir la biodiversitat dels perills que representen les deixalles marines. Actualment, hi ha una quinzena de socis de vuit països mediterranis implicats en esta causa: Albània, Xipre, Croàcia, França, Itàlia, Grècia, Eslovènia i Espanya.


 

Relacionats

Article

Les parades del Mercat Municipal proposen accions de millora per reduir l'ús d'envasos de plàstic d’un sol ús.

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Article

Torna el R-Ciclajoguina, la campanya de reciclatge de joguines amb components electrònics. Va dirigida a nens i nenes d’educació primària de totes les escoles de la ciutat.​

Butlletí