Viladecans obre un nou centre d’informació ambiental al Remolar

06/10/2022 - 12:00


L’Espai Natural del Remolar-Filipines, a Viladecans, va estrenar el seu centre d’informació renovat i ho va fer coincidir amb la celebració del Dia Mundial dels Ocells, diumenge, 2 d’octubre.

La inauguració de l’equipament acabat de reformar es va fer amb els parlaments de l’alcalde Carles Ruiz i d’Encarna García, tinenta d’alcalde de Medi Ambient i Sostenibilitat. Després de l’acte inaugural es va visitar el nou centre i es va realitzar un recorregut guiat i vivencial per l’espai natural, concretament la Pineda del Remolar.

Per a l’arranjament del nou centre i punt d'informació municipal de l'entorn del Parc Agrari del Baix Llobregat destinat a l’espai natural del Remolar-Filipines, s’ha ampliat i reformat l’edifici anterior, l’antiga recepció del Càmping Toro Bravo, adequant-lo a la normativa vigent per tal de poder-hi continuar desenvolupant les activitats d’acollida de visitants i d’aula d’educació ambiental amb la finalitat de donar a conèixer la biodiversitat del Delta del Llobregat.

Les obres del nou equipament han consistit en formació de serveis adaptats i petit magatzem dins el cos principal existent; substitució de la coberta; millora dels tancaments verticals; formació de paviment i interior i solera exterior a l’espai del porxo; substitució de les fusteries existents i del porxo exterior; adaptació d’accessos per a persones amb mobilitat reduïda; tanques d’accés i renovació de les instal·lacions. El pressupost invertit ha estat d’uns 250.000 euros.

En la seva intervenció inaugural, l’alcalde Carles Ruiz va destacar que “la ciutat té una estratègia de protecció del patrimoni, i també de promoció de la biodiversitat, i aquest espai reflecteix les dues coses. Per una part, tenim un patrimoni arquitectònic molt important, d’un gran valor, com la casa d’en Puig i Cadafalch, a més d’espais dels antics càmpings, i un espai natural amb unes característiques molt singulars”. Ruiz també va afegir que “aquesta barreja i la possibilitat d’identificació amb el patrimoni d’una banda, i de l’altra banda, la protecció de la biodiversitat, crec que és un atractiu més perquè els ciutadans i ciutadanes puguin conèixer la ciutat i tot allò que tenim, i ajudar també a construir la idea d’una Viladecans més sostenible, amb zero emissions al 2030 amb l’Agenda Urbana”.

Per la seva banda, la tinenta d’alcalde Encarna García va comentar que “el nou espai de recepció i informació del Remolar intenta explicar les tres rutes que podem trobar en arribar a l’espai natural: la Pineda, amb tota l’experiència vivencial fins a arribar a la platja; els espais d’aiguamolls del Remolar-Filipines, on es poden veure també els animals que hi ha, les espècies diverses que ens visiten durant les diferents temporades, i els espais de la platja”. Pel que fa a l’Aula del Remolar del nou equipament municipal, García va dir que “es un centre d’informació i acollida a les persones que ens visiten i, si algú té necessitats formatives, se li atendrà”.

A l’espai natural, a més del nou centre d’informació, s’ha posat en marxa una nova jugateca ambiental –la segona de Viladecans; l’altra es realitza al parc de la Torre-roja– en què les famílies amb infants poden compartir estones de joc i experimentació.

 

La diada dels ocells

La commemoració del Dia Mundial dels Ocells va tenir lloc després de la inauguració del nou equipament, amb diferents activitats i tallers sobre les aus: anellament científic, tallers –un de cants d'ocells i un altre d'ocells marins (a la platja)–, l’activitat artística "El llibre gegant dels ocells" i un itinerari vivencial a la pineda de Remolar, amb les activitats "Niu de vivències" i "Camí dels sentits".


 

Municipis: 
Baix LlobregatViladecans

Relacionats

Article

La Comissió Europea ha comunicat que Viladecans és una de les dues ciutats finalistes al premi Green Leaf que reconeix als municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. 

Article

L’aplicació per registrar, organitzar i compartir observacions d’animals i plantes s’actualitza amb l’objectiu de ser més accessible i promoure la ciència ciutadana a la ciutat.

Article

La Casa de les Abelles s'ha omplert aquest cap de setmana d'activitats i coneixement per celebrar la Festa de la Mel

Butlletí