març 2011

Entrevista
Jordi Pigem es va doctorar en filosofia per la Universitat de Barcelona el 1998 amb la tesi El pensament de Raimon Panikkar: Una filosofia de la interdependència. Del 1998 al 2003 va ser professor i coordinador de l'Àrea de Filosofia del Masters in Holistic Science del Schumacher College a Dartington (Universitat de Plymouth, Anglaterra). Ha escrit sobre les principals figures del pensament sistèmic i ha estat premiat com a filòsof i assagista. La seva obra més recent (2009) és Bona crisi: Cap a un món postmaterialista. Pigem va molt més enllà dels discursos habituals i ens desvela quines són les causes profundes d'una crisi amb un fort component econòmic, però que en realitat és de civilització.  
Entrevista
Helene Pelosse ha estat la primera directora de l'Agència Internacional d'Energia Renovable (IRENA), de mitjans de 2009 a octubre de 2010. Abans havia ocupat diversos llocs al govern francès i va ser assessora d'Angela Merkel durant la presidència alemanya de la Unió Europea. A més va ser una de les negociadores que va aconseguir que l'UE es marqués com a objectiu arribar al 20% d'energies renovables l'any 2020. Helene Pelosse ha participat avui al II Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local.
Reportatge
La ciutat alemanya de Nuremberg, a Baviera, combina les zones verdes i la riba del riu Pegnitz, que la travessa, amb una teranyina de camins pensats especialment per a bicicletes, patins i vianants. I aquesta és una de les claus perquè l'àrea metropolitana, que supera els 1,2 milions d'habitants, tingui una qualitat d'aire envejable. Això, i una gran promoció del transport públic, i l'ús d'energies més netes per a generar calefacció. Nuremberg va ser una de les finalistes de l'últim premi Capital Verda Europea.
Entrevista

Miquel Barceló és doctor enginyer industrial, enginyer tècnic industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i llicenciat en ciències econòmiques per la Universitat de Barcelona (UB). La seva trajectòria professional ha estat relacionada, de manera intensa i extensa, amb la indústria i la tecnologia, com a director general de l'Institut Català de Tecnologia (ICT); subdirector General de Seguretat Industrial i, posteriorment, de Normalització i Reglamentació del Ministerio de Industria y Energia; president fundador de la Red Española de Laboratorios de Ensayo (RELE); i membre fundador de la Junta Directiva d'AENOR. És autor de diversos llibres i articles, entre els que destaca Catalunya, un país industrial, premi Joan Sardà 2003. Actualment presideix la Fundació b_TEC.

Entrevista
Catedràtic d'Estratigrafia i professor de Recursos Energètics de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, Mariano Marzo serà l'encarregat de fer la conferència inaugural en el proper II Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local. Energia i Sostenibilitat: Nous temps, noves oportunitats, que tindrà lloc els dies 21 i 22 de març a Mataró. Aquest geòleg creu que el paper del ciutadà serà essencial per definir l'escenari en el que tindrà lloc la transició de model energètic que haurem de fer, ja sigui per convicció o per força. N'hi ha dos que ja tenen nom propi. Scramble i Blueprints. Sigui el que sigui el que escollim, l'elecció parlarà molt de tots nosaltres.
Entrevista
Jordi Bruno és químic i des del 1997 Coordinador d'Investigació Mediambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Actualment és director de la Càtedra d'Empresa Enresa-Enviros, de la UPC, així com director General de la filial d'ENVIROS a Barcelona i conseller delegat de la consultora ambiental Amphos 21. Aquesta empresa aporta la seva expertesa en àmbits tan diversos com: gestió de residus (municipals, industrials i radioactius), hidrogeologia, gestió integral del cicle de l'aigua, contaminació de sòls i aqüífers, mineria, energia, entre molts d'altres. Jordi Bruno explica en aquesta entrevista el paper cada cop més valuós del coneixement especialitzat en l'economia i ho demostra amb exemples concrets.