El Pla és l'estratègia metropolitana per lluitar contra el canvi climàtic i portar a terme la transició energètica
Els objectius finals d'aquest important seguit de mesures són la lluita contra el canvi climàtic i l'assoliment d'una veritable transició energètica al territori metropolità, mitjançant un canvi d'hàbits de la ciutadania. Aquests estan alineats amb les directrius que ha fixat la Unió Europea a tots els seus membres amb horitzó 2030, que exigeixen un descens del 40% de les emissions de CO2, un augment de l'ús d'energies renovables en un 30% i una millora de l'eficiència energètica en un 30%
Barcelona ja compta amb una comercialitzadora energètica: Barcelona Energia (BE). Aquesta basa la seva activitat en la transparència, la proximitat, l'apoderament i l'increment de la cultura energètica, i en esdevenir un instrument per facilitar la transició energètica. La ciutat ha iniciat el seu procés cap a un model basat en renovables on l'estalvi, l'eficiència energètica i el consum racional esdevinguin els pilars principals, col·locant les necessitats de les persones al centre del mateix. Parlem amb Irma Soldevilla, directora de projectes de l’Agència d’Energia de Barcelona per saber tots els detalls de funcionament de Barcelona Energia!
La constitució d'aquesta associació és un projecte que compta amb el suport de la Conselleria de Medi Ambient i que suposa un canvi en relació amb la gestió de residus urbans. Es tracta d'una organització de municipis, voluntària, amb l'objectiu d'estendre entre els municipis sistemes de recollida selectiva d'elevat rendiment, com la recollida selectiva porta a porta.
Montblanc tindrà recollida d’escombraries porta a porta dins el recinte emmurallat. | Ajuntament de Montblanc
Montblanc és el primer municipi de la Conca de Barberà que posa en pràctica el nou model de recollida de residus basat en sistema porta a porta. A partir del proper 1 d'octubre, els veïns de l'interior del recinte emmurallat de la Vila Ducal ja no podran fer servir els contenidors a peu de carrer, sinó que s'hauran d'emmagatzemar els residus fins que el servei de recollida els passi a buscar en els horaris establerts.
La recollida de la fracció orgànica és la fracció de residus que més ha augmentat, d’un 14% a un 55,8%
Amb el sistema porta a porta, la recollida selectiva de residus al nucli antic de Sarrià gairebé s’ha triplicat: d’un 19% ha passat a un 55,8%. La recollida de la fracció orgànica és la fracció de residus que més ha augmentat, d’un 14% a un 55,8%. En els sis primers mesos des de la implantació del nou sistema, la recollida selectiva al barri se situa 18 punts per sobre de la mitjana de la ciutat, que gira entorn d’un 36%.
Del 2 al 6 d’octubre la ciutat de Barcelona acollirà la celebració de la ja 5a edició de l’Aplec d’agricultura urbana, trobada anual per a la divulgació del coneixement i els beneficis de l’agricultura a la ciutat. L’Aplec tindrà enguany com a protagonista el compostatge comunitari urbà, doncs inclourà per primera vegada dins del marc de les seves activitats, la celebració de la CompostFest.
El Pla Nacional referma el compromís de Catalunya amb la comunitat internacional i subscriu la voluntat del Govern i dels actors que integren la societat civil catalana de compartir aportacions substantives que contribueixin a l’assoliment de l’Agenda 2030 a casa nostra i també a escala global.
L'AMB ha posat en marxa un nou servei de bicicleta pública compartida metropolitana: l'e-Bicibox. Funcionarà amb bicicletes elèctriques ubicades en mòduls tancats e-Bicibox. Cada bicicleta disposarà d'una plaça individual amb porta tancada. L'E-Bicibox començarà a instal·lar en 12 municipis de la metròpolis de Barcelona durant aquesta tardor i es preveu que es posi en funcionament a principis de l'any 2019.
Els pobles indígenes gestionen almenys el 17 per cent del carboni emmagatzemat en un 70 per cent dels boscos del món. Aquesta és la conclusió d'un nou estudi encarregat en part per la COICA, la coordinadora d'organitzacions indígenes a l'Amazònia. Els resultats tornen a il·lustrar el vincle entre els drets de les terres indígenes, la protecció forestal i la mitigació del canvi climàtic.
Imatge del darrer congrés Rubí Brilla dedicat a la mobilitat. Font: Ajuntament de Rubí
La cinquena edició del Congrés Rubí Brilla pel canvi de Model Energètic es dedicarà enguany a l’economia circular i tindrà lloc el pròxim 26 d’octubre a l’auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler. El congrés, que es concentrarà en un sol matí, s’estructurarà temàticament a partir del fil argumental que segueix el cercle del flux econòmic en contraposició al flux econòmic lineal: s'explicaran 10 casos reals, pràctics, d'èxit, reproduïbles, per a cada una de les etapes del procés de producció.