REIAL DECRET 244/2019 D’AUTOCONSUM ELÈCTRIC

En aquest especial tractem d'aportar llum sobre les possibilitats d'autoconsum fotovoltaic que ofereix el nou decret legislatiu que regula l’autoconsum elèctric a Espanya. Hem volgut clarificar informació tècnica i parlar amb diferents agents del territori implicats en la transició energètica per esbrinar les oportunitas i els reptes que hi ha al darrere del nou marc legal.

També consultable en format butlletí.

Entrevista

Alfons Pérez és enginyer tècnic en electricitat i investigador de l'Observatori del Deute. Parlem amb ell sobre les oportunitats que ofereix el nou decret d'autoconsum per la transició energètica. Alfons representa la Xarxa per la sobirania energètica (Xse) conformada per associacions, col·lectius i ciutadans i ciutadanes d’arreu del territori català que treballen per avançar cap a un nou model energètic distribuït, renovable, democràtic, just i ecofeminista.

Entrevista

El nou marc legal de l'autoconsum sens dubte impactarà en el sector de les energies renovables. Hem volgut parlar-ne amb Xavier Farriols, president del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC)  un ens que, a través de la col·laboració entre les empreses i les entitats associades procedents d’àmbits com el tecnològic, de recerca, institucional, regulador, industrial, informatiu i de negoci, té per finalitat impulsar l'àmbit de l'energia eficient.

Entrevista

Marta García és CEO d'Ecoserveis, una associació sense ànim de lucre que des de 1992 treballa en l'àmbit local i internacional per acostar l'energia a la societat. El seu objectiu és donar a conèixer les tecnologies renovables, implementar mesures per fer un ús eficient de l'energia i garantir-ne el dret i l’accés a un preu just. Parlem amb ella per saber com impactarà el nou decret la ciutadania i el sector.

Entrevista

Francesc de Sárraga és cap de la secció de suport a la gestió energètica local de l'Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, entitat que fa anys està implicada en la promoció de l'autoconsum energètic a l'àmbit local. Hem parlat amb ell per saber com afecta el nou decret la seva tasca i quines oportunitats es despleguen al món local.

Opinió

Els polítics catalans s’han quedat sense l’excusa del centralisme de Madrid: “Ah! Jo no hi puc fer res, és una llei que depèn de Madrid”. Ja no. Ara les barreres al desplegament de les renovables les tenim principalment a Catalunya: a la Generalitat, i a les administracions locals. Quines són, aquestes barreres?

Entrevista

Parlem amb Pep Salas per saber si la suspensió de l'impost de generació ha servit per reduir el preu de la factura. També li plantegem per què puja o baixa el preu de l'electricitat o per què l'electricitat aquí és de les més cares d'Europa.

Opinió

Al voltant del món de l’energia hi ha sempre un reguitzell de terminologia tècnica, legal i econòmica que en dificulta la comprensió pel ciutadà o empresari no expert. Un darrer exemple ha sigut l’impost sobre generació elèctrica del 7% que després de sis mesos d’exempció, a primers d’abril s’ha tornat a aplicar.

Article

Catalunya està caminant cap a la transició energètica, un procés que situa als ciutadans al centre del nou model energètic i implica el seu apoderament. Com? Passant de ser consumidors passius a generadors de la seva pròpia energia per a l'autoconsum, emmagatzemant-la i finalment compartint-la amb altres usuaris.