Un cercador per tenir informació sobre 150.000 espais naturals protegits

Ambientòleg. X3 Estudis Ambientals
29/11/2010 - 00:00
Viatjar des dels fiords espectaculars de Noruega fins a la muntanya sagrada de l'Emei Shan, a la província xinesa de Sichuan, ja és possible. Només cal un ordinador i un ratolí. L'eina que ho permet és el portal ProtectedPlanet.net, desenvolupat pel World Conservation Monitoring Centre (WCMC) del Programa per al Medi Ambient de Nacions Unides (UNEP) i la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN).

Aquest cercador és la "nova cara" de la World Database on Protected Areas (WCDA), una iniciativa del WCMC-UNEP que va començar fa 30 anys per recopilar informació sobre el conjunt d'àrees protegides del planeta.

Una eina per incentivar l'ecoturisme, també a Catalunya
Si bé l'ecoturisme es pot practicar en qualsevol espai natural, la majoria de propostes es concentren en espais naturals protegits. I és que aquestes zones protegides tenen uns atractius naturals notables i, alhora, solen disposar d'equipaments i infraestructures que faciliten l'experiència ecoturística. Per aquest motiu, resulta útil a experts i planificadors ecoturístics accedir a informació exhaustiva sobre les àrees protegides.

Amb aquest cercador, el WCMC-UNEP i la IUCN volen promoure el turisme en els espais naturals protegits i potenciar així l'ecoturisme, amb els beneficis que aquesta modalitat comporta per a les comunitats locals i els propis espais protegits.

Ara bé, quan parlem d'ecoturisme, solem pensar amb les grans destinacions com Yellowstone dels EUA o l'Annapurna, al Nepal. Per això, l'objectiu d'aquest cercador és donar a conèixer els milers de llocs menys coneguts que actualment atreuen un nombre de visitants menor, però que tenen un potencial elevat. Així, per exemple, al Protectedplanet.net hi apareixen un bon grapat dels espais naturals del nostre país, com els parcs naturals del Delta de l'Ebre, del Garraf, del Cadí-Moixeró, el Parc nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o la Reserva natural parcial de Mas de Melons.

Mapes, imatges satèl·lits i fotografies per compartir
El nou cercador ofereix imatges de satèl·lit (a través del Google Maps) de les àrees protegides i per a cadascuna aporta dades sobre la superfície, la categoria internacional de protecció (segons els criteris de la IUCN), les espècies en perill d'extinció i la vegetació o tipus de terreny. També ofereix les descripcions (en anglès, de moment) que fa l'enciclopèdia Wikipedia d'aquell espai protegit i les fotografies geolocalitzades del servei Panoramio de Google.

A més a més, ProtectedPlanet.net ofereix als internautes la possibilitat de compartir les seves fotografies d'espais protegits i votar les existents -actualment ja disposa de més de mig milió de fotografies-, escriure diaris de viatge per a la Wikipedia, recomanar llocs d'interès propers als espais, i suggerir millores de la informació existent. A més, aquesta informació es pot compartir a través de les xarxes socials com el Facebook, el Twitter i el Flickr.

Amb tot, ProtectedPlanet esdevé una eina molt útil perquè les persones interessades en els espais protegits puguin participar en el seu coneixement i difusió. A més de ser una mina d'informació per als turistes, ProtectedPlanet.net permet descarregar informació sobre els espais per als tècnics, científics i ONG que treballin en el món de la conservació. Així, es podrà accedir a la informació que vagin aportant els turistes i visitants dels espais, per exemple, en aspectes rellevants com l'observació de les espècies.

Més informació

Preguntes freqüents sobre ProtectedPlanet.net

http://www.protectedplanet.net/help

Etiquetes: 

Relacionats

Article



Resultats de la Jornada "Crònica de la COP29. Nous pactes climàtics en l’any més càlid mai registrat".​
Article

Aprofitant que s’apropen les Festes de Nadal, l'Ajuntament de Barcelona ha publicat un recull amb diversos recursos i experiències inspiradores per fomentar una compra més responsable i conscient, que tingui en compte la cura l’impacte i la cura de l’entorn.

Butlletí