'La planificació del paisatge en l'àmbit local a Europa'

Font: Observatori del Paisatge
28/09/2014 - 00:00

El món local veu cada vegada més el paisatge com un motor per al seu desenvolupament i una via per a incrementar el nivell d'autoestima, la identitat i la qualitat de vida de la ciutadania. Ha arribat l'hora d'encarar amb força les enormes potencialitats que tenen el territori i els seus paisatges, i d'assolir la qualitat i l'excel·lència en allò que fem i en el lloc on ho fem, i és a l'escala local on avui és més possible assolir aquests objectius.

Aquest creixent interès del món local pel paisatge ha impulsat a l'Observatori del Paisatge, amb la col·laboració del Ministeri de Turisme i Medi Ambient del Govern d'Andorra, a realitzar l'estudi "La planificació del paisatge en l'àmbit local a Europa. Els casos d'Alemanya, França, Països Baixos, Regne Unit, Suïssa i la regió de Valònia, a Bèlgica".

Quines eines existeixen arreu d'Europa per integrar el paisatge a l'escala local? Com es vinculen i articulen aquestes eines amb el planejament local? Quin abast i efectivitat tenen? Quin paper hi juga la societat civil? Amb aquestes preguntes, el document aspira a contribuir al debat sobre com el món local pot abordar el paisatge a partir de l'exploració de les principals experiències europees.

El document consta de set capítols, on introdueix el marc institucional i normatiu en el qual es basen les polítiques de paisatge dels sis països seleccionats, posant l'èmfasi en les normes i els instruments de gestió i ordenació del paisatge a l'escala local, i es presenten i descriuen, amb exemples de casos aplicats, les principals eines i experiències de planificació del paisatge en l'àmbit local existents en els països analitzats. Finalment, es plantegen una sèrie d'observacions i reflexions en relació amb la planificació del paisatge local a Europa, que no pretenen ser una recepta màgica per a incorporar el paisatge al món local, sinó més aviat un seguit d'orientacions que poden contribuir a la construcció de nous models més eficients.

L'elaboració d'aquest document també coincideix amb un moment clau per a les polítiques territorials i paisatgístiques tant de Catalunya com d'Andorra. Per una banda, el Departament de Territori i Sostenibili­tat de la Generalitat de Catalunya es troba en ple procés de reflexió sobre la nova Llei de territori, urbanisme, arquitectura i paisatge. Per altra banda, el Govern d'Andorra està duent a terme les accions prioritàries establertes en l'Estratègia nacional del paisatge d'Andorra, aprovades el febrer del 2012.

Els objectius de l'estudi són:
- Conèixer les principals eines i experiències de planificació del paisatge en l'àmbit local existents a Europa i analitzar-ne la vinculació amb el planejament local, tant l'urbanístic com el sectorial.
- Aportar nous elements de debat i reflexió en relació amb la incorporació del paisatge en el planejament, encarats a les enormes potencialitats que el territori i el paisatge tenen en l'àmbit local.
- Contribuir als debats encetats pels governs de Catalunya i d'Andorra en relació amb les seves respectives polítiques territorials i urbanístiques, i que han d'acabar en noves normatives més innovadores i eficients

En aquests moments s'està preparant la seva publicació al català i a l'anglès dins la col·lecció "Documents" de l'Observatori del Paisatge, amb el suport del Govern d'Andorra

Cal destacar que la relació entre paisatge i món local és precisament un dels pilars del full de ruta de l'Observatori del Paisatge de Catalunya: Catpaisatge2020. País, paisatge, futur, motiu pel qual l'Observatori  ha creat el web Paisatge i món local.

Etiquetes: 

Relacionats

Article
Malgrat la pluja, la sequera continua

Article


 

Campanya "RECI-CLAR, ES CLAR. És massa evident per no fer-ho" - 2a edició

Butlletí