La Xarxa presenta un nou Model d'ordenança solar tèrmica

Es tracta d'un document ambiciós, però també rigorós i tècnicament viable
Redacció
29/06/2009 - 00:00
L'objectiu és que el nou model es converteixi en un instrument útil i pràctic pels ajuntaments que vulguin revisar la seva ordenança existent com aquells de vulguin aprovar-la per primer cop

El passat 26 de maig, el Grup de treball d'Energia i Canvi Climàtic de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat va aprovar la proposta de nou Model d'Ordenança reguladora de la incorporació de sistemes de captació d'energia solar per a la producció d'aigua calenta en edificis i construccions. L'any 2001, la Xarxa ja va elaborar un model d'ordenança, però els canvis normatius, l'experiència municipal acumulada i els nous reptes davant el canvi climàtic han portat a la redacció d'aquest nou model.

En aquest sentit, les raons per les que es va elaborar l'ordenança en aquell moment són avui més vigents que mai i cal continuar fomentant l'ús de les energies renovables, disposant d'una normativa que optimitzi les energies solars i la regulació de les instal·lacions solars als municipis, en el marc de les polítiques municipals de mitigació del canvi climàtic.

En segon lloc, ara s'afegeixen noves motivacions fruit dels canvis normatius produïts els darrers anys a escala europea, estatal i autonòmica, arran de la importància que la problemàtica del canvi climàtica i la gestió energètica està adquirint.

D'altra banda, més de 60 municipis, de la província de Barcelona i de la Xarxa -en total una vuitantena a tot Catalunya- tenen aprovada un Ordenança d'aquest tipus, en molts casos a partir del model de la Xarxa de l'any 2001 (consulteu aquí els resultats de l'aplicació d'aquesta Ordenança). L'aplicació en aquests municipis ha generat una coneixement i experiència acumulada que s'ha tingut molt en compte en l'elaboració del nou model.

Un nou model més ambiciós
Així, el nou model d'Ordenança és ambiciós -però tècnicament viable- respecte els requeriments i objectius d'aprofitament solar. I és també un document rigorós jurídicament, per tal que els ajuntaments puguin aprovar l'Ordenança directament sense haver de modificar cap part de l'articulat.

Però també s'ha volgut elaborar un document realista que qualsevol municipi de la Xarxa pugui aprovar, adaptant els paràmetres i exigències a les seves circumstàncies, però sempre indicant quins són els paràmetres mínims que cal tenir en compte segons la normativa de rang superior. Per aquests motius també inclou una sèrie de continguts estrictament informatius i de caràcter aclaridor i pedagògic per tal d'interpretar millor l'Ordenança i fer una bona adaptació, si és el cas.

L'objectiu és que el nou model es converteixi, doncs, en un instrument útil i pràctic pels ajuntaments que vulguin revisar la seva ordenança existent com aquells de vulguin aprovar-la per primer cop.

El nou model d'Ordenança ha estat redactat per la Comissió permanent formada pels ajuntaments de: Badalona, Granollers, L'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Mollet del Vallès, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona, Terrassa i Vilanova i la Geltrú; i els Serveis Jurídics de la Diputació de Barcelona i la coordinació i suport de la Secretaria Tècnica de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, i es presentarà a la propera Assemblea de la Xarxa, l'1 de juliol a Igualada.

Document: Model d'Ordenança reguladora de la incorporació de sistemes de captació d'energia solar per a la producció d'aigua calenta en edificis i construccions (PDF)

També a 'Sostenible.cat'...  Resultats de l'aplicació de l'Ordenança tipus de la Xarxa sobre l'energia solar tèrmica

AdjuntMida
Image icon logo_xarxa.jpg15.94 KB

Relacionats

Article

Aquest desembre han començat les intervencions per a la prevenció d’incendis als boscos metropolitans. 

Article

L’Ajuntament de Montmeló posa en funcionament un nou servei que permetrà compartir amb la ciutadania l’energia solar que es genera a les instal·lacions municipals.

Article

Cinquanta-vuit escoles de la ciutat participen en aquest programa que els apropa contingut i experiències medi ambientals

Butlletí