L'ecodisseny aplicat al 'packaging': el cas de PUMA i Sanex

Sostenible.cat
19/04/2010 - 00:00

Aquesta setmana aprofitem les experiències innovadores de PUMA i Sanex per parlar una mica del cicle de vida de l'embalatge. Es poden dissenyar de manera més sostenible una capsa de sabates o una ampolla de sabó? Sembla que sí.

PUMA reinventa la capsa de sabates: Clever little bag
Després de pràcticament dos anys de feina, 2.000 idees i 4 prototips, PUMA ha trobat una alternativa innovadora i sostenible a la tradicional capsa de sabates. El dissenyador industrial Yves Béhar els ha ajudat a aconseguir-ho, fent possible un nou concepte de capsa que redueix la quantitat de cartró en un 65% en una sola peça que resulta molt fàcil de reciclar i transportar. A més d'eliminar el paper de seda que envolta les sabates, PUMA també ha creat una bossa de PET reciclat en la qual introduir aquest nou concepte de capsa, que a més té una important funció de branding (veure vídeo).

En una primera estimació, l'ecodisseny aplicat per PUMA en el seu packaging estalviarà 8.500 tones de paper, 20 milions de MJ d'electricitat, un milió de litres d'aigua, 500.000 litres de diesel, i 275 tones de plàstic. I, segurament, aquest nou disseny de capsa de sabates també resultarà un benefici econòmic per la pròpia empresa.

Tots aquests canvis s'incorporaran definitivament a partir de l'any 2011.

Sanex Zero% redueix l'ús de plàstic
Per la seva banda, Sanex Zero% ens presenta dues innovacions. En primer lloc, l'eco-pak, un nou envàs per al sabó que és biodegradable, fàcilment reciclable i que reduix en un 73% l'ús de plàstic. Aquest nou concepte d'envàs serveix per reomplir l'ampolla quan el sabó s'esgota, fent possible la seva reutilització i l'estalvi associat de consum de plàstic.

D'altra banda, Sanex Zero% prescindeix d'ingredients químics innecessaris que poden provocar irritacions o alèrgies sobre la pell, amb el lema "Menys és més".

Per avalar el seu bon comportament ambiental, aquest producte compta amb una Ecolabel europea. Aquesta eco-etiqueta certifica Sanex Zero% com un producte biodegradable, amb un impacte mínim sobre els ecosistemes aquàtics i que a més redueix la generació de residus.

Aquest nou concepte de sabó i packaging ja es pot trobar a qualsevol supermercat o drogueria.

En definitiva, dos productes molt diferents que han reinventat els seus envasos, redissenyant-los de manera sostenible: menys materials necessaris, més facilitat en el seu transport i reciclatge, i a la llarga, menys despeses.

El packaging és un gran repte dels productes i serveis actuals: si una ampolla de sabó o una capsa de sabates poden evolucionar vers models menys impactants i saludables, per què no ho poden fer altres envasos? Tot és posar-s'hi, dedicar-hi recursos, convertir-ho en una prioritat i comunicar-ho bé. La resta funciona sol: nosaltres, els consumidors, els comprarem i valorarem.

--
També a Sostenible.cat...
Especial Ecodissenys, innovació i creativitat al servei de la sostenibilitat

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Alumnes de L’Hospitalet col·laboren en la plantació d’una nova illa verda a Bellvitge. L’espai, de 1.550 metres quadrats, es va remodelar el 2023 per crear una nova zona verda per al barri.

Article

L'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha iniciat una auditoria integral de les instal·lacions d'enllumenat públic de la ciutat per tal d'identificar zones amb mancances en els nivells d'il·luminació i garantir espais públics més segurs i confortables. Aquesta acció s'emmarca dins dels objectius del Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2023-27, que aposta per la modernització de les infraestructures i la sostenibilitat energètica.

Article

L'ADF Sant Sadurní ha actuat en un abocament recurrent i hi ha plantat alzines per evitar que s'hi torni a llençar escombraries

Des de us demanem que vetlleu per mantenir el municipi net i amable per a tothom

Butlletí