Una guarderia de Lliçà d'Amunt, pionera a usar bolquers per a compostatge

10/10/2010 - 00:00

La guarderia municipal Nova Espurna de Lliçà d'Amunt (Vallès Oriental) ha estat elegida per l'Agència de Residus de Catalunya per dur a terme una prova pilot, pionera a Catalunya, que consisteix en la utilització de bolquers aptes per al compostatge. Segons l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt, que també participa en la iniciativa, els nous embolcalls estan fets amb un teixit orgànic biodegradable i, a diferència dels convencionals, que són d'un sol ús i generen un residu, poden ser tractats a les plantes de reciclatge com a compostatge.

Actualment s'estima que els bolquers tradicionals generen aproximadament un 2% dels residus municipals, en funció de les característiques demogràfiques de cada municipi. Aquests residus, a més, acaben a les plantes de tractament i triguen uns 200 anys a degradar-se completament.

El preu dels nous bolquers, superior als convencionals
El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt, Pere Grau, ha explicat que la finalitat de la prova pilot "és millorar el procés de gestió, de recollida i tractament" de residus. Pere Grau ha afegit que en funció dels resultats de la prova l'Agència Catalana de Residus, conjuntament amb organismes d'àmbit territorial superior, valoraran "si es continua ampliant l'experiència o fins i tot si es pot introduir com a producte normal de mercat", malgrat que el preu final dels nous bolquers sigui superior al dels convencionals.
L'embolcall apte per al compostatge, tot i ser d'un sol ús, és un teixit orgànic biodegradable, no conté perfums, plàstics, ni blanquejadors químics que puguin produir irritacions o al·lèrgies i, a més, el procés d'absorció es realitza mitjançant partícules de blat de moro o de cotó.


*La fotografia de portada és d'un model de bolquer compostable de la marca bebés ecológicos

Municipis: 
Vallès OrientalLliça d'Amunt

Relacionats

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Article

Les obres de millora realitzades en els últims anys en la xarxa d’aigua potable de Parets, així com la tasca constant d’anàlisi de dades de consum i la cerca de fuites ocultes al subsol, han permès incrementar els índexs d’eficiència des del 79% del 2017 fins al 95% actual

Article


 

El regidor de Medi ambient Joan Marc Flores explica el canvi de model de la taxa de residus que passa a ser progressiva i amb reduccions per renda familiar.

Butlletí