El Trampolí, un pis assistit sostenible

Sostenible.cat
28/02/2011 - 00:00

Les iniciatives sostenibles no només naixen de les institucions públiques, les empreses "verdes" o les plataformes ciutadanes de caire ambientalista. Sovint les idees apareixen en un context que, aparentment, no hi té res a veure. I és precisament l'aplicació dels principis respectuosos amb l'entorn en un àmbit quotidià el que les dota de més valor. És el cas del Trampolí, un pis assistit per a joves extutelats. El projecte és de Punt de Referència, una entitat sense ànim de lucre dedicada a oferir suport i acompanyament a aquest col·lectiu un cop deixen els centres de protecció de menors i han d'enfrontar-se a la vida adulta.
Són joves d'entre 17 i 23 anys que han patit una situació de desamparament mentre eren menors, bé perquè la família no se'n va poder fer càrrec o bé perquè van arribar a casa nostra com a immigrats menors no acompanyats. En arribar a la majoria d'edat es troben amb què han de deixar els centres però no tenen les eines per independitzar-se. L'any 2004 l'entitat va posar en marxa el seu primer pis assistit, el Trampolí, que els hi dóna habitatge i estabilitat, però també una cultura de sostenibilitat ambiental i social. I això li ha valgut un dels Premis Acció 21 2010.

 

El pis assistit el Trampolí segueix alguns dels objectius del compromís ciutadà per a la sosteniblitat de l'Agenda 21 de Barcelona: reduir el consum d'aigua, fomentar el consum responsable, utilitzar bosses de paper o de roba i no de plàstic, reduir embalatges i residus en general, i separar-los per a la recollida selectiva. Però també mirar de crear una comunitat cohesionada i amb condicions d'igualtat. Segons l'entitat, "predicar amb l'exemple és la millor manera d'educar i sensibilitzar envers la sosteniblitat".

I exemple és el que segueixen les persones que passen pel pis, amb accions concretes. Així tenen clar que el vàter no s'ha d'usar com a paperera, i que és fonamental tancar l'aixeta mentre es renten les dents o s'afaiten. El seguiment del consum el fan a través del que indica la factura de l'aigua, i també la de la llum. En aquest cas, apaguen tots els aparells elèctrics quan no s'estan fent servir, han instal·lat bombetes i electrodomèstics de baix consum i netegen les làmpares sovint perquè donin més llum. També fan seguiment de la quantitat i la qualitat dels residus que es recullen al pis, on han condicionat un espai per separar-los. Porten al punt verd el que correspon i van a comprar amb carro o amb bosses de roba per no agafar-ne de plàstic. 

El funcionament, a més, és participatiu, amb reunions periòdiques on fan balanç, decideixen el repartiment de tasques i debaten propostes de millora. A més, en el temps d'oci, fan sessions de cine-fòrum amb pel·lícules i documentals actuals relacionats amb la sostenibilitat, i tenen diverses publicacions a l'abast sobre aquest tema. I, quan es possible, participen en activitats relacionades que es realitzen al barri on es troba el pis assistit.

Al Trampolí l'educació ambiental no és un a més a més, és part transversal de la manera de viure-hi.

 

 

 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Barcelona posa de nou a disposició de les entitats de la ciutat un servei de préstec gratuït de gots i de vaixella reutilitzable.

Article

El pla Escoles #JoAprofito guia les escoles Montserratina i Marta Mata de Viladecans a aprofitar més del 90% del menjar en el servei del migdia.

Article



Una cursa que tenia per objectiu combinar esport, natura i compromís mediambiental i es busquen voluntaris i voluntàries

Butlletí