El CREVE formarà professionals en el manteniment i reparació del vehicle elèctric i crearà recursos de suport al sector i a les empreses de la Riera de Caldes.
Aquest 11 d'octubre s'ha inaugurat el Centre de Recursos del Vehicle Elèctric (CREVE) de Santa Perpètua de Mogoda, un equipament dissenyat per a la formació de professionals en el manteniment i reparació dels vehicles elèctrics lleugers (principalment, de dues rodes) i per tal d'impulsar recursos de suport al teixit empresarial del territori i promoure noves línies de negoci basades en el sector del vehicle elèctric.
El projecte s'emmarca en l'Agenda Estratègica de Santa Perpètua i forma part dels plans estratègics de desenvolupament de l'Eix de la Riera de Caldes, una zona integrada pels municipis de Sentmenat, Polinyà, Palau-solità i Plegamans i La Llagosta, a més de Santa Perpètua. La creació del CREVE compta amb la col·laboració dels citats consistoris, a més de la Fundació Privada Ascamm del Parc Tecnològic del Vallès (PTV), el Gremi de Reparació d'Automòbils de Sabadell i Comarca, el Gremi d'Electricistes de Sabadell i Comarca, el Centre Metal·lúrgic i l'Associació Promotora del Vehicle Elèctric Volt-Tour.
El conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig, qui ha inaugurat el centre, junt a l'alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, ha destacat que el CREVE té una visió d'aposta estratègica pel sector de l'automoció elèctrica i el transport sostenible que cristal·litzarà aviat. ‘S'ha d'apostar per les transformacions de noves fórmules d'energia aplicades al transport i la mobilitat. El futur passa pel vehicle elèctric', ha afirmat. L'alcaldessa ha explicat que a la riera de Caldes hi ha un important grup d'empreses relacionades amb sectors que es poden vincular al desenvolupament del vehicle elèctric. ‘Estem parlant de més de 250 tallers de reparació de vehicles, però també de més de 30 empreses industrials, que apleguen més d'un miler de treballadors i tenen una facturació agregada de 400 milions d'euros anuals'.
El CREVE disposa de 400 m2, distribuïts en dues plantes. A la primera, se situa el taller, que disposa de 200 m2, i a la planta baixa es troben les aules per a la realització d'activitats formatives i altres serveis. La regidoria de Promoció Econòmica anuncia que es desenvoluparà un programa formatiu de reciclatge de treballadors procedents dels tallers i del sector elèctric perquè es reciclin i aprenguin tant sobre reparació de vehicles elèctrics, com de la instal·lació dels punts de recàrrega. Així mateix, al llarg del curs 2013-14 hi haurà accions de Formació Ocupacional d'electricitat de vehicles convencionals i electricitat industrial, gràcies a la homologació realitzada per la Generalitat.
Primer Campionat de vehicles elèctrics
Al llarg d'aquest curs, Santa Perpètua de Mogoda acollirà la primera competició de tricicles elèctrics construïts pels alumnes de cicles superiors de Formació Professional d'Automoció. L'activitat s'emmarca en el contingut didàctic de cicles formatius i compta amb el suport d'Ensenyament de la Generalitat i el Gremi de Tallers de Sabadell i Comarca. Els participants fabricaran el seu propi vehicle i la competició constarà d'una cursa en la qual els vehicles realitzaran una sèrie de proves competitives que avaluaran les prestacions, característiques tècniques i disseny de vehicles.
Ensenyament vol incloure aquesta proposta en la formació especialitzada de vehicles de tracció elèctrica. Aquesta primera edició s'ha plantejat com una prova pilot en la que participin uns cinc centre de formació de Catalunya. Però des de l'Ajuntament s'espera que el proper curs puguin fer-ho una vintena de centres de Formació Professional d'arreu el territori català.
En col·laboració amb la Fundació Privada ASCAMM, s'està dissenyant el futur certificat de professionalitat de mecànic mantenidor-reparador de vehicles elèctrics. També es preveu l'oferta de cursos en electricitat industrial i electricitat de l'automòbil convencional.