Què és el programa 'Llars Verdes'?
És una oportunitat perfecta per la gent que ja s'ha plantejat que vol canviar alguns hàbits de vida i a les que els hi falta donar el pas de passar a l'acció. Es tracta d'una sèrie d'accions educatives adreçades a les famílies o habitants d'una llar que volen fer un consum més responsable.
El programa complet consta de tres mòduls, de tres o quatre sessions cadascun: el primer es dedica a l'energia i l'aigua, el segon al consum responsable d'aliments i la neteja ecològica, i el tercer -que encara no hem iniciat a Catalunya- es dedica a la salut. Des de 2008 s'ha realitzat a diversos indrets de Barcelona i de les poblacions de l'àrea metropolitana, i no descartem ampliar-ho a d'altres comarques. Ara està en marxa al Clot, a Cornellà, a Sant Cugat i a la Floresta.
La metodologia és el treball en grup, i això ens sembla més interessant que les activitats que havíem fet anteriorment i que eren bàsicament ecoauditories energètiques casa per casa.
Què aporta el treball en grup?
Aquest programa permet l'intercanvi d'idees i una motivació molt més gran. En temes de medi ambient, cal lluitar una mica contra la sensació d'insignificança que podem tenir sobre les nostres accions individuals. El programa 'Llars Verdes' té l'objectiu de marcar reptes col·lectius per a cada grup de treball, i això motiva molt més els participants. Venir a les reunions, escoltar els nostres consells i aprendre els uns dels altres et porta molt més a pensar què podem fer cadascun de nosaltres a les nostres cases. Treballar en grup et facilita obtenir noves idees, i compartir les bones pràctiques anima a posar-les en acció.
Quins continguts són els que oferiu actualment?
El modul d'energia i aigua s'inicia amb un qüestionari detallat de l'ús que se'n fa a cada llar: quin tipus de calefacció tenen, com i quan la fan servir, com escalfen l'aigua, etc. A partir d'aquí expliquem, mitjançant dinàmiques molt participatives, la importància d'hàbits com ara baixar les persianes de nit a l'hivern per a l'aïllament tèrmic, d'apagar els stand-by dels electrodomèstics, canviar les bombetes incandescents per les de baix consum, triar electrodomèstics d'alta eficiència energètica, etc. I els hi regalem un kit d'una bombeta de baix consum, un reductor d'aigua i un termòmetre per controlar la temperatura de la llar que els permeten actuar des del primer dia només tornar a casa.
Al mòdul de consum responsable i neteja ecològica revisem els criteris que apliquem a l'hora d'omplir la cistella de la compra i es recopila informació entre tots els participants sobre alternatives de compra responsable que tenen al seu barri o poble: el mercat tradicional, cooperatives de consum, botigues de productes ecològics, forns de pa artesanals... I també reflexionem sobre la toxicitat dels productes habituals de neteja i les alternatives més naturals que es poden fer servir.
Com es pot participar en un grup de 'Llars Verdes'?
Hi ha dues maneres de crear un grup. Una és a través dels centres cívics, on es llença una convocatòria i s'hi inscriuen les persones interessades, fins a un màxim de 25. L'altra forma és que un grup ja existent, com ara una associació de veïns i veïnes, o l'associació de mares i pares d'alguna escola, es posi en contacte amb nosaltres perquè organitzem un dels mòduls per als seus membres.
(F)
Quin cost té per als participants del programa?Cap. La participació en el programa 'Llars Verdes' és totalment gratuïta. Es finança a través de les subvencions que rebem, o amb contractes dels ajuntaments que formen part del Pacte d'Alcaldes per la mitigació del canvi climàtic. L'únic que demanem és el compromís d'assistència a les sessions i que participen en les activitats que els proposen, així com la correcta complimentació dels qüestionaris inicials i finals que ens permeten avaluar l'impacte de la informació rebuda sobre els hàbits de cada llar i els resultats globals del grup.
Quins resultats que heu pogut constatar?
Cal tenir en compte que, normalment, la gent que s'hi apunta ja està molt sensibilitzada i tenen ganes de compartir el que ja fan i el que pensen. Per exemple, hem trobat molta gent que ja reutilitzava l'aigua de bullir les verdures, o la de la dutxa mentre no surt calenta. Del que nosaltres expliquem, hem vist que molts apliquen de seguida els canvis d'hàbits que resulten fàcils, com ara canviar les bombetes, instal·lar reductors a les aixetes d'aigua, apagar els stand-by, apagar la calefacció i baixar les persianes a les nits d'hivern... Costa més que introdueixin canvis que suposen una gran inversió, com ara posar finestres que millorin l'aïllament o canviar d'electrodomèstics, sobretot en els casos en què els pisos no són de propietat. Però crec que amb el programa s'aconsegueix que creixi la conscienciació general.
Què són els 'Clips verds'?
‘Clips verds' és una web que vam posar en marxa com a continuació del programa 'Llars Verdes', amb la idea de penjar-hi petits vídeos que mostressin les experiències a les llars d'algunes de les persones que hi han participat. L'objectiu és que l'experiència pugui arribar així a molta més gent que la que forma part dels tallers de manera directa.
A banda del programa 'Llars Verdes', quines altres activitats teniu en marxa?
Hem realitzat diverses accions d'educació ambiental i d'ecoauditories a instituts i centres cívics, i ara iniciem un treball de participació a tres parcs de Barcelona que tenen una àrea de picnic: Trinitat Vella, Poble Nou i Montjuïc. En col·laboració amb Fedelatina (la federació d'entitats llatinoamericanes), amb qui ja hem fet altres accions anteriorment, abordarem la prevenció de residus en aquests espais. I, paral·lelament, farem un curs de formació d'agents ambientals dirigit sobretot al col·lectiu llatinoamericà.