El Fòrum Ambiental de la UB homenatja Ramon Margalef

El coordinador del Fòrum assegura que l'ecòleg "ha estat un mestre per a tots, molt més enllà d'aquesta facultat"
07/03/2008 - 00:00

Per tal de reflexionar sobre el rumb ambiental que està prenent el planeta Terra i el compromís que té la ciència davant dels problemes globals, un grup de professors i estudiants del Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona van organitzar el 28 i 29 de febrer el Fòrum Ambiental. Aquest espai de trobada i reflexió va servir, alhora, per homenatjar l'ecòleg Ramon Margalef en el quart aniversari de la seva mort.

I per què Ramon Margalef? Santi Sabaté, un dels professors del Departament d'Ecologia de la UB que ha coordinat el Fòrum Ambiental ha explicat a SOSTENIBLE que el Fòrum l'ha volgut homenatjar perquè “ha estat un mestre per a tots, especialment els que ens hem format al Departament d'Ecologia de la UB on impartia classes; però jo diria que també ha estat un mestre molt més enllà d'aquesta facultat”.

A més, Sabaté troba molt apropiat vincular Margalef amb un Fòrum que ha reflexionat sobre aspectes globals de l'Estat del món: “Ell sempre va insistir que els humans ens hem de veure com a part de la natura i no pas des de fora. Els principis generals que regeixen la natura també són aplicables a la nostra espècie. El que ens distingeix més és la capacitat d'utilitzar i gestionar grans quantitats d'energia exosomàtica, més enllà del propi aliment (energia endosomàtica), però en fer-ho transformem el nostre entorn sovint massa de pressa i sense tenir en compte la viabilitat dels canvis. De tot això ja en parlava ell”.

El coordinador del Fòrum valora que els debats han estat molt positius “per discutir i difondre les problemàtiques globals a les quals ens enfrontem”. I posa l'accent en la necessitat de fer-ne difusió fora de les parets de la universitat, tasca que també va promoure el mateix Margalef.

Una visió ecològica integradora
El catedràtic del Departament d'Ecologia Joandomènec Ros va ser l'encarregat durant el Fòrum de recordar a un públic format majoritàriament per estudiants de la facultat de Biologia el paper que Margalef ha jugat en l'ecologia al nostre país. Un paper, va subratllar, tant d'estudiós com de divulgador. N'és mostra de totes dues vessants la seva prolífica obra científica amb més de 400 articles publicats, i els 100.000 exemplars venuts del llibre divulgatiu “Ecologia” (en versió catalana i castellana). “Fer entendre va ser una de les seves prioritats, va ser un gran educador, tant a la universitat com quan s'adreçava al públic en general”, va assegurar Joandomènec Ros.

Més enllà del perfil de divulgador, el catedràtic Ros va repassar algunes de les aportacions més significatives que va fer Margalef durant la seva llarga carrera científica. D'aquestes en va destacar la introducció del concepte d'informació en ecologia; la capacitat que tenia de deduir grans conceptes a partir d'estudis concrets (en el seu cas, a partir de l'estudi del plàncton en va extreure regularitats d'abast general com la diversitat dels ecosistemes); la conclusió que la vida s'adapta a la pertorbacions petites i freqüents però no a les pertorbacions grans i esporàdiques, o l'interès que va tenir per estudiar la dinàmica dels àmbit fronterers.

Tot plegat, va concloure Ros, mostra que Margalef era un teoritzador tot terreny.

 

Per saber més de Ramon Margalef:

  • Premi Ramon Margalef que atorga la Generalitat de Catalunya
  • Pàgina sobre Margalef a la web de l'Institut d'Estudis Catalans
  • Fons Ramon Margalef de la Universitat de Barcelona
  • Entrevista a Ramon Margalef a la revista Escola Catalana
  • AdjuntMida
    Image icon L'ecòleg Ramon Margalef52.25 KB

    Relacionats

    Butlletí