Els investigadors de les instal·lacions d'aqüicultura de l'IRTA a Sant Carles de la Ràpita estan duent a terme treballs de recerca per obtenir biodièsel a partir de microalgues, tot i que fins al moment només s'ha aconseguit produir en àmbits experimentals i amb uns costos molt elevats. Aquest és un dels nous projectes endegats a les instal·lacions de l'IRTA al Montsià, centrades en l'aqüicultura i els ecosistemes aquàtics, i on també s'està desenvolupant un projecte de cultiu exterior del musclo que estudia les causes de l'elevada mortalitat d'aquesta espècie al Delta de l'Ebre i les possibles solucions i alternatives a les condicions actuals del cultiu.
L'IRTA té a Sant Carles dues unitats -d'Aqüicultura i d'Ecosistemes Aquàtics-, que aquest dimecres van oferir als mitjans de comunicació una jornada de portes obertes que va incloure presentacions dels projectes i investigacions que s'estan duent a terme. Entre aquest, destaca el projecte de la unitat d'ecosistemes aquàtics que està intentant produir biodièsel a partir d'algues microscòpiques. Tal com va explicar Carles Ibáñez, director d'aquesta unitat, es tracta d'una investigació conjunta amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) on els tècnics de l'IRTA identifiquen i aïllen les espècies locals d'algues "potencialment interessants", per tal d'estudiar el seu potencial productiu, i un cop identificades les millors espècies, es passa aquest material als investigadors químics de la URV perquè provin les algues en l'obtenció del biodièsel.
Pel moment, "només s'ha aconseguit obtenir biodièsel en l'àmbit experimental i amb uns costos molt elevats" ja que "tot i l'augment del preu del petroli, aquest segueix sent barat" en comparació amb la inversió que requereix el nou procés que s'està investigant, va explicar Ibáñez. Aquesta generació de combustible biodièsel es fa a partir de conreus controlats d'algues microscòpiques. Es preveu que en dos anys es puguin presentar els resultats finals de l'estudi dut a terme per l'IRTA i la URV.
Ibáñez, però, va advertir que "cal ser prudent" amb la publicitat d'aquestes investigacions, ja que "s'han creat expectatives exagerades". El director de la unitat d'ecosistemes aquàtics de l'IRTA va manifestar que aquest biodièsel "seria un complement al petroli, mai una alternativa".
Estudi de la mortalitat del musclo
Des de l'IRTA també s'ha endegat una experiència de cultiu exterior del musclo per investigar al voltant de la causa de l'elevada mortalitat que hi ha hagut en recentment en aquest cultiu a la zona del Delta de l'Ebre, així com per trobar-ne una solució. Montse Ramon, de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, va recordar que aquest projecte es va iniciar a partir de les elevades mortalitats en els cultius de musclos patides en els estius de 2003 i 2006, que van afectar totes les produccions de la zona dels Alfacs, al Delta de l'Ebre. Partint del fet que el musclo es cultiva dins de badia, el mes de juny de 2007 es van instal·lar unes estructures "a mar obert" i en la zona costanera d'Alcanar (Montsià), fora de badia, on es van iniciar els estudis del cultiu del musclo a diferents fondàries, estudis centrats primer en les llavors, i posteriorment en el cicle vital complert del musclo. D'aquesta manera, s'ha anat controlant diversos factors per esbrinar la causa de la mortalitat de l'espècie.
Ramon va manifestar que s'ha observat que la temperatura de l'aigua és un "factor crític" en aquesta mortalitat, ja que quan l'aigua ha passat dels 28 graus i aquesta temperatura s'ha mantingut dia i nit i al llarg d'una setmana, com als estius esmentats, els musclos han mort. Per tant, l'estiu passat es va fer un seguiment de la temperatura tant dins com fora de badia, i els resultats obtinguts han estat que fora de badies no s'han assolit els 28 graus, mentre que dins de badia fins i tot es van superar. Així, el cultiu fora de badia es perfila com una alternativa al cultiu tradicional, tenint en compte que la qualitat dels musclos no varia.
Aquest projecte de recerca acabarà a finals de 2009, ja que els investigadors duran a terme un nou cicle complert del musclo per assegurar els resultats.
Altres projectes de l'IRTA a Sant Carles de la Ràpita
Les instal·lacions de l'IRTA al Montsià també estan desenvolupant projectes d'interès per al sector productor de peix i marisc com els de seguiment de la qualitat de les aigües, l'estudi de la reproducció en captivitat del llenguado, la recerca pel que fa al tancament del cicle biològic del pop, la investigació per a la repoblació de cabres de mar i angules, la gestió de la pesca en les llacunes del Delta de l'Ebre, la lluita enfront el musclo zebrat i la mosca negra, o el projecte Acuisost d'aqüicultura sostenible.
Creació d'una marca del Delta de l'Ebre
Finalment, en la jornada de portes obertes, el director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans, va destacar la voluntat del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de crear "una marca del Delta", que inclogui els productes de marisc i peix cultivats i produïts al Delta de l'Ebre, i que "tindrà èxit perquè es fan bé les coses".
Adjunt | Mida |
---|---|
Instal·lacions de l'IRTA a Sant Carles de la Ràpita | 7.49 KB |