A partir de demà dissabte dia 22, i fins el proper 30 de novembre, es celebra la primera Setmana Europea de la Reducció de Residus, una experiència pilot que pretén sensibilitzar sobre la necessitat de reduir la generació de residus a l'espai comunitari. Recolzada per la Presidència francesa de la Unió Europea, aquesta setmana es celebrarà en quatre països: França, Bèlgica (Brussel·les), Espanya (Catalunya), Portugal (Gran Port), i proposa les següents actuacions:
- Donar a conèixer l'estratègia, les polítiques de prevenció i reducció de residus dels països de la Unió Europea,
- Mostrar que a Europa la prevenció dels residus afecta a tothom, des del públic en general a empreses, organitzacions, associacions i governs nacionals i locals,
- Mostrar l'impacte que el nostre model de consum té sobre el clima i el medi i destacar els vincles entre la reducció dels residus i el desenvolupament sostenible,
- Mobilitzar a la població en aquesta matèria, i
- Proposar mesures concretes per reduir la producció de residus
(P)
La setmana a Catalunya
Amb l'objectiu de sensibilitzar l'opinió pública sobre la prevenció de residus i per destacar el seu paper en el desenvolupament sostenible, l'Agència de Residus Catalana (ARC), en col·laboració amb diverses entitats públiques i privades, organitzarà durant aquests dies més de 50 activitats arreu del territori: xerrades, festes, mercats d'intercanvi, tallers... en prop de 40 municipis. Aquí es pot consultar, en format PDF, el calendari d'activitats programat per a aquesta setmana.
Al marge d'aquestes activitats, l'ARC organitza dimarts 25 de novembre la 6a Jornada de Prevenció de Residus, a l'auditori del World Trade Center de Barcelona, on a més de mostrar diferents experiències de prevenció de residus d'envasos, es farà una repassada a l'estat de la prevenció de residus a Catalunya i els plans locals de prevenció (Consulteu aquí el programa d'aquesta jornada).
Els objectius de reducció
En aquest sentit, el Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya 2007-2012, ara en fase d'aprovació, estableix uns objectius de prevenció ambiciosos: un 10% de reducció en la generació de residus per càpita el 2012, passant dels actuals 1,64 kg per habitant i dia a 1,48 kg/habitant i dia.
Segons l'ARC, aquest objectiu genèric s'ha calculat a partir del potencial de prevenció dels diferents fluxos de residus que constitueixen la bossa tipus. Així, el flux d'envasos lleugers, que representa el 12% de la composició total de la brossa, és un dels més importants, sobretot pel seu potencial de prevenció: fins un 1% del total de generació de residus municipals.
--
Informació relacionada a Sostenible.cat:
LOUCOMCAU, taller de disseny per al reciclatge
Es convoca el Premi Disseny per al Reciclatge 2009
Cap a una Catalunya lliure de bosses de plàstic
La UE obligarà a reciclar el 50% del paper, plàstic i vidre dels residus domèstics l'any 2020
Els impulsors de la iniciativa
La Setmana Europea de la Reducció de Residus forma part dels projectes Life+ de la Unió Europea en matèria de protecció del Medi Ambient, i està impulsada per un parteneriat de cinc agències i associacions que treballen en aquest àmbit: l'Agència de Medi Ambient i Gestió de l'Energia (França), l'Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la gestió Sostenible dels recursos (Bèlgica), l'IBGE (Brusel·les), el Servei Intermunicipal de Gestió de Residus del Gran Porto (Portugal), i l'Agència de Residus de Catalunya.
Adjunt | Mida |
---|---|
agranel.jpg | 16.93 KB |