Recel ecologista davant l'aposta per la incineració dels residus urbans

El president de la Generalitat, José Montilla, s'ha mostrat partidari de construir una nova planta de valorització energètica a l'àrea de Barcelona
Sostenible.cat
21/05/2009 - 00:00

Aprofitant la inauguració d'una planta de residus a Granollers, el president de la Generalitat, José Montilla, va mostrar-se partidari aquest dilluns de construir una nova incineradora a l'àrea metropolitana de Barcelona, a més d'ampliar la de Sant Adrià. El motiu: es preveu que l'any 2013 hi hagi un excés de dos milions de tones anuals de residus municipals que les actuals infraestructures no podran gestionar.

Com era d'esperar, aquestes declaracions han estat molt mal rebudes pels grups ecologistes. Greenpeace, Ecologistes en Acció de Catalunya i Depana han realitzat una declaració conjunta en la que lamenten que s'aposti per la construcció d'una nova planta incineradora "quan els resultats de recollida selectiva a l'Àrea Metropolitana estan encara lluny del que és tècnicament possible assolir". A més, asseguren que "tot i l'aplicació de les més modernes tecnologies, la combustió de residus continua generant i concentrant tòxics. A banda de les emissions a l'atmosfera, la incineradora produiria anualment entre 135.000 i 180.000 tones de residus perillosos, pels quals caldrà trobar-ne abocadors".

La Unió Europea permet la valorització
En un informe presentat a principis del mes de març, el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya defensava la incineració dels residus enlloc del seu emmagatzematge en abocadors, recordant que la incineració suposa una operació de recuperació d'energia i no la simple eliminació del residu (consulteu l'informe sobre la incineració de residus del Col·legi d'Enginyers, en PDF).

En aquest sentit, i al marge dels inexcusables requisits ambientals -els avenços tecnològics han permès reduir substancialment el nivell de contaminants que emeten les incineradores-, la Directiva 2008/98/CE (nou marc legal pel que fa a la gestió dels residus a Europa) permet la "valorització energètica" del residus urbans, si bé exigeix uns alts nivells d'eficiència: del 65% en les incineradores de nova construcció, i del 60% en cas de remodelació de plantes existents.

D'altra banda, cal recordar que actualment la incineració a Catalunya representa el 14% del tractament dels residus municipals, mentre que en països punters en reciclatge, com ara Alemanya, la incineració amb aprofitament energètic representa el 25%.

Reduir i reciclar continua sent prioritari
En qualsevol cas, cal no perdre de vista que la Directiva 2008/98/CE continua regulant de forma tradicional la jerarquia en la gestió dels residus:

1 - Prevenir i minimitzar la producció de residus
2 - Reutilitzar
3 - Reciclatge i valorització material
4 - Valorització energètica
5 - Eliminació del residu sense cap mena d'aprofitament

Precisament, el Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya (PROGREMIC 2007-2012) planteja com a principals objectius reduir un 10% la generació de residus per càpita l'any 2012 respecte als nivells de 2006, i situar l'índex de reciclatge en un ambiciós 48%, molt a prop del 50% al que obligarà la Unió Europea l'any 2020.

Notícies relacionades:
Catalunya disposa del primer pla d'infraestructures de gestió de residus municipals
Les infraestructures catalanes per a gestionar residus es podrien desbordar el 2013

També a Sostenible.cat...
Reportatge: Convertir els residus en un recurs energètic
Finestra al Món: Suècia, iniciatives punteres en la gestió de residus

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Notícia

La presentació de la Declaració Futur sense Tòxics, impulsada per Rezero i amb més de setanta adhesions de professionals dels àmbits de la recerca i de la salut, obté una àmplia repercussió mediàtica.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí