En els darrers anys ha augmentat la presència de meduses a les platges, cosa que provoca maldecaps a més d'un municipi. Els ajuntaments, la Diputació de Barcelona i l'Agència Catalana de l'Aigua treballen coordinadament per minimitzar els problemes que aquest fet provoca.
"Davant l'alarma que pot generar la seva presència", explica Dolores Gómez, diputada de l'Àrea de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, "dues són les accions més eficaces. Una, la informació per prevenir les picades, i per saber com actuar quan, malgrat totes les precaucions, ens ha picat una medusa. L'altra qüestió és el treball coordinat de les administracions, amb la col·laboració de la població i dels pescadors, per estudiar i afrontar el fenomen".
Per això, l'Àrea de Salut Pública treballa amb els municipis del litoral des de totes dues perspectives. D'una banda, edita i distribueix un tríptic informatiu adreçat a les persones usuàries de les nostres platges. Més de 100.000 d'aquest fulletons començaran a distribuir-se a partir d'aquest divendres, 19 de juny, als 25 municipis i més endavant directament per les platges barcelonines, a les estacions de tren, als llocs de socors, als biblioplatges... En ells s'aconsella sobre:
- Què cal fer quan hi ha meduses a la platja: Millor no banyar-se o si es fa, fer-ho embetumats de crema solar i no tocar-les encara que estiguin mortes, ja que les restes de meduses també són urticants;
- Les conseqüències de la picada: produeix una sensació molt similar a la d'una cremada, amb erupció a la pell, amb dolor que pot durar dies i poden presentar riscos addicionals en infants, persones amb antecedents allèrgics, o bé sensibilitzades per una picada anterior.
- Què cal fer si s'ha produït la picada: esbandir-la amb aigua de mar, aplicar-hi gel i/o vinagre, i, sobre tot, cosa que s'oblida fàcilment, desinfectar desprès la ferida amb antisèptic.
A Catalunya, fa dos anys, l'Agència Catalana de l'Aigua va impulsar un projecte per estudiar, de forma sistemàtica, l'evolució de les meduses, per poder arribar a fer prediccions, per preparar propostes de gestió del problema a les platges, per consensuar les recomanacions als banyistes, etc. La Diputació de Barcelona es va oferir a col·laborar des d'un primer moment, en tant que des de fa gairebé 10 anys treballa per i amb els 25 ajuntaments costaners en la millora dels serveis de seguretat i salubritat a les platges.
Segons Dolores Gómez, "el paper dels municipis en el seguiment del fenomen de la presència de les meduses a les platges és important. Els socorristes contractats pels ajuntaments són, molt probablement, els primers que poden detectar que estan arribant meduses. Bé perquè comencen a rebre persones amb picades als llocs de socors, bé perquè les albiren a l'aigua. Des de la Diputació es fomenta no tan sols la col·laboració, sinó la implicació dels ajuntaments per recollir informació i col·laborar amb l'ACA".
Document: Exemplar del tríptic que es distribuirà durant la campanya de control de les meduses (PDF)
Adjunt | Mida |
---|---|
meduses.jpg | 26.89 KB |