El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha constatat la importància del litoral català com a refugi de diverses espècies d'aus marines durant determinats períodes de l'any. Aquest és el cas del corb marí emplomallat mediterrani (Phalacrocorax aristotelis desmarestii), del qual s'estima que fins un 10% de la població mundial podria dependre de les costes catalanes durant l'estiu. Des de la Direcció General del Medi Natural cada any es realitza un recompte i mapatge de la població nidificant d'aquesta espècie de corb marí a les àrees protegides on nia. Des de fa uns anys s'ha observat que a l'estiu es dóna un augment important en el nombre de corbs marins emplomallats a les costes catalanes. En alguns indrets s'hi observen concentracions de desenes i fins i tot centenars d'exemplars. Hi ha evidències mitjançant l'observació d'ocells marcats que aquests ocells es desplacen des de les Illes Balears i s'afegeixen a la població local catalana.
La població mundial de corb marí emplomallat de la Mediterrània es concentra majoritàriament en illes del litoral Mediterrani, amb només uns pocs centenars de parelles que nien al continent. El litoral mediterrani de la Península acull en conjunt la segona població mundial més important d'aquest tàxon amenaçat, per darrera de Croàcia. A les costes mediterrànies continentals, hi nien unes 60-70 parelles, 40 de les quals a Catalunya (2/3 del total de les de l'estat continental). Aquesta població ha sofert un important procés de recuperació en els darrers anys gràcies als esforços de conservació que s'hi ha esmerçat a Catalunya i ha passat de 14 parelles a les prop de 40 actuals.
Aquesta espècie està classificada com en perill al Libro rojo de las aves de España i d'interès especial per a la Unió Europea i amb un pla d'acció vigent. També és qualificada de vulnerable a l'extinció a Catalunya i la presència de les poblacions nidificants a la costa catalana, sobretot a la Costa Brava, ha servit per designar com a Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) diversos trams del litoral gironí per preservar-los. Aquest és el cas del litoral del Baix Empordà.
El corb marí emplomallat és una espècie sensible a abocaments d'hidrocarburs i a la captura accidental en arts de palangre. No obstant això, a Catalunya els casos d'incidències d'aquest tipus és insignificant. La presència del corb marí emplomallat a la costa constata un bon estat ambiental del litoral i amb presència suficient de peix, que captura en persecucions submarines mentre neda sota l'aigua. El corb marí és doncs, un ocell bioindicador que requereix d'aigües transparents i en bon equilibri ecològic.
No cal confondre'l amb un parent de la mateixa família, el corb marí gros, que arriba a l'hivern a l'interior de Catalunya i que no és amenaçat. El corb marí emplomallat és estrictament marí. Els adults són negres i verdosos i tenen cresta, els joves són més blancs.
La població més important de l'Estat espanyol és la de les Balears, on el 2006 niava un 20% de la població mundial. Cada vegada queda més clar que les espècies amenaçades no són d'un territori en particular, ni d'on nien ni d'on hivernen, sinó del conjunt d'àrees en què se'ls permet viure. Per això, Catalunya juga un paper vital dins la Mediterrània occidental per a moltes espècies marines.
El cicle vital del corb marí emplomallat es divideix en dos etapes: la nidificació (entre gener i maig) i la dispersió postnupcial (entre juny i desembre). Ambdós períodes requereixen de mètodes d'estudi i gestió diferents. Atesa la fragilitat d'aquesta espècie, del seu caràcter bioindicador de la bona qualitat de les aigües marines i de l'elevada freqüentació turística de les nostres costes a l'estiu, cal conèixer tant els llocs de descans i muda, emparats per la legislació com a zones on les espècies protegides no han de ser pertorbades, com el volum total de la població.
Les dades preliminars de 2008 van donar resultats positius a nou de les onze comarques costaneres catalanes, amb màxims a l'Alt Empordà i la Selva. Les costes centrals del Garraf i les del Tarragonès també van registrar resultats positius. En canvi, les primeres dades de 2009 ja donen dos indrets de concentració amb 114 i 115 exemplars a les Illes Medes i Cap de Creus respectivament.
Actualment tècnics i ornitòlegs voluntaris, en col·laboració amb els espais naturals protegits, estan recollint dades per elaborar un mapa i un cens que permetrà conèixer amb precisió el paper postreproductor, ja a hores d'ara important, que té Catalunya respecte d'aquesta espècie amenaçada d'extinció pròpia de la Mediterrània, i eventualment avançar en el que en un futur serà el pla de conservació d'aquesta espècie amenaçada d'extinció.
Adjunt | Mida |
---|---|
Exemplar jove de corb marí emplomallat | 21.89 KB |