Proposen la creació d'una reserva marina al litoral de l'Ametlla de Mar

L'àrea protegida en la zona seria cinc vegades més gran que la reserva de les Illes Medes
08/09/2009 - 00:00
El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a: redaccio@sostenible.es

L'Obra Social de Caixa Catalunya ha presentat el pla de gestió del litoral terrestre i marí de l'Ametlla de Mar, en el qual es proposa la creació d'una reserva marina en aquesta zona. L'estudi de l'entitat revela que "el litoral de l'Ametlla de Mar presenta uns valors naturals de primer ordre tant en la part terrestre com en la marina", tan rellevants com la Costa Brava. Amb aquesta conclusió, l'estudi proposa una sèrie d'actuacions que podrien comportar la creació d'una àrea marina protegida en aquesta zona, 5 vegades més gran que la reserva de les Illes Medes.

En concret, el pla de gestió analitza la situació actual de les zones naturals del litoral de l'Ametlla de Mar i el seu fons marí fins a 35 metres de fondària. En total ha estudiat 3.578,25 hectàrees de terreny (937,5 de terrestres i 2.640,75 de marines) identificant les diferents àrees naturals del municipi i ha establert objectius de gestió per a cada una.

Un dels objectius més prioritaris que proposa el pla de gestió de l'Obra Social de Caixa Catalunya per a l'Ametlla de Mar és la recuperació dels estocs pesquers i la protecció de la praderia de posidònia (Posidonia oceanica) del municipi, la més important de Catalunya, com ara la col·locació de boies ecològiques de fondeig.

Cal tenir en compte que les extensions de posidònia, junt amb les praderies de gram marí (Cymodocea nodosa) i de les roques aïllades enmig d'aquesta matriu vegetal, conformen actualment a l'Ametlla de Mar un paisatge submarí ric i divers en espècies bentòniques.

Recuperació de llacunes on viuen peixos en perill d'extinció
Altres actuacions que proposa l'Obra Social de Caixa Catalunya són recuperar les antigues llacunes que hi havia a l'Estany Gros, l'Estany Tort i l'Estany Podrit, i eliminar la gambúsia de les llacunes litorals. Així com, posar en valor la presència d'espècies endèmiques de peixos d'aigua dolça de les Terres de l'Ebre en perill d'extinció, com el fartet i el samaruc.

També s'inclou una recomanació per mantenir els espais no urbanitzats actuals a través de les eines de planificació municipal i les estratègies de custòdia del territori. Per exemple, el pla vol aplicar mesures d'integració paisatgística a les edificacions i urbanitzacions. Una altra proposta que es recomana és mantenir el camí de ronda del litoral.

Amb aquest pla de gestió, l'Obra Social de Caixa Catalunya ha incrementat fins a 7.000 hectàrees la superfície de la província de Tarragona en la qual participa de forma activa a la gestió dels valors naturals, ja sigui a través de la gestió directa de les finques en propietat o a través de convenis de col·laboració territorial.

Relacionats

Butlletí