L'any 2008, Catalunya va generar 4.276.093,69 tones de residus municipals, de les quals es calcula que el 36% eren residus orgànics. Actualment, el 59% dels municipis catalans ja recullen selectivament la fracció orgànica dels seus residus, però a partir de 2010, la normativa vigent obligarà a fer-ho en tot el territori. Així doncs, si l'any passat es va recollir selectivament el 20,5% dels residus orgànics generats, l'objectiu de l'Agència de Residus de Catalunya per al 2012 és arribar al 55%.
La Llei 6/1993, reguladora dels residus, va establir l'obligatorietat de la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals en els municipis catalans de més de 5.000 habitants. Aquesta Llei va ser una aposta forta per a la recollida separada d'aquests residus i va afavorir l'inici de la construcció d'instal·lacions de tractament dels residus orgànics per transformar-los en compost. Els primers municipis que van implantar la recollida selectiva de la matèria orgànica a Catalunya van ser Torrelles de Llobregat i Molins de Rei, l'any 1996.
A mitjans de 2008, el Parlament de Catalunya, per unanimitat, va modificar aquesta llei, de manera que s'establia l'obligatorietat de recollir selectivament la matèria orgànica per a tots els municipis catalans, independentment del seu número d'habitants. És per aquest motiu que els municipis han hagut d'elaborar un Pla de desplegament de la recollida selectiva d'aquesta fracció, fent servir els sistemes de separació i recollida que siguin més eficients i adequats en el seu àmbit territorial, pla que han entregat a l'Agència de Residus perquè els avaluï abans d'aprovar-los.
Un cop l'ARC hagi aprovat els diferents plans de desplegament, els municipis hauran d'iniciar la seva aplicació. Els municipis que no iniciïn la recollida selectiva de la matèria orgànica tal com preveu el seu Pla de desplegament aprovat, i que disposin en el seu àmbit territorial d'una instal·lació de tractament, hauran de pagar un cànon addicional de 10 euros per tona en el destí final dels seus residus a partir de l'1 de gener de 2010. Segons dades de l'ARC, el 84% dels ens locals ja han fet entrega d'aquest pla de desplegament, i a la resta se'ls ha demanat la informació que els manca.
Els beneficis de la recollida selectiva de la fracció orgànica
El reciclatge de la matèria orgànica permet, gràcies als processos de compostatge i digestió anaeròbia, l'obtenció final d'un compost que s'utilitza com a adob per a l'agricultura i la jardineria, cosa que permet estalviar adobs als usuaris. D'altra banda, la utilització d'aquest compost aporta matèria orgànica en el sòl agrícola, millorant la seva fertilitat i porositat. Aquest enriquiment del sòl també suposa una major retenció d'aigua i d'estalvi d'adobs minerals, retenint nutrients i evitant que es perdin sòl avall.
D'altra banda, la recollida selectiva de la fracció orgànica i el seu posterior tractament redueix l'entrada de residus biodegradables en els dipòsits controlats, reduint els problemas d'emissions gasoses, olors i generació de lixiviats que generen aquests residus, donant també compliment així a la Directiva comunitària que determina la disminució de l'abocament de residus biodegradables en els dipòsits controlats.
Finalment, la recollida separada de la matèria orgànica i el seu tractament en les instal·lacions pertinents contribueix a mitigar el canvi climàtic i l'escalfament del planeta, ja que la fermentació dels residus orgànics en els dipòsits controlats provoca una emissió de diòxid de carboni (CO2) i metà (CH4), que són gasos responsables de l'escalfament de l'atmosfera.
(P)
Catalunya disposarà de 29 instal·lacions de tractament
Per tal de garantir el tractament de tots els residus orgànics recollits selectivament arreu del territori, l'Agència de Residus de Catalunya està executant el Pla territorial d'infraestructures de residus municipals, que preveu millores en 9 plantes de tractament de les 20 existents, així com la construcció de 9 plantes més. És a dir, un cop finalitzin les actuacions del Pla territorial d'infraestructures, que suposa una inversió del Departament de Medi Ambient i Habitatge d'aproximadament 113 milions d'euros, Catalunya disposarà de 29 instal·lacions de tractament de la fracció orgànica.
Campanya de sensibilització
Per tal de preparar pel canvi la població que encara no separa a casa aquesta fracció, el Departament de Medi Ambient ha preparat una campanya de sensibilització per explicar a la ciutadania que és imprescindible recollir selectivament els residus orgànics, i també la importància i els beneficis de la seva recollida per separat. Aquesta campanya, que s'inscriu dins la línia de comunicació de la Generalitat "La revolució dels petits gestos", serà present als mitjans de comunicació, espais exteriors i internet fins el proper 15 de novembre (Nota: als fitxers adjunts d'aquesta notícia us podeu descarregar les falques de ràdio i l'spot de televisió de la campanya).
Barcelona desplega els nous contenidors
A partir de l'1 de novembre es posarà en marxa el desplegament de 27.000 nous contenidors a Barcelona, 5.000 més que els actuals, que inclouran un nou contenidor diferenciat de color marró per la brossa orgànica. Aquests contenidors es trobaran juntament amb els de rebuig (gris) i hi haurà un punt de recollida per a cada 260 persones. Tots els ciutadans rebran un tríptic informatiu la darrera quinzena d'octubre i a mesura que es vagi estenent es faran reunions informatives en els barris i s'entregarà un cubell per a la orgànica a cada un dels veïns (més informació sobre els nous contenidors de Barcelona).
Adjunt | Mida |
---|---|
Cartell de la campanya engegada per Medi Ambient | 35.06 KB |
Falca recollida òrganica - Poma | 35.06 KB |
Spot de televisió | 35.06 KB |