El 82,1% de la població està coberta amb el servei de recollida de la fracció orgànica i un 37,7% utilitza les deixalleries (un 9,4% més que en l'any anterior). Aquests són alguns dels resultats dels Cercles de Comparació Intermunicipals de Gestió i Tractament de Residus i Neteja Viària, elaborats per la Diputació de Barcelona, que s'han dut a terme en 24 municipis.
Pel que fa al Servei de Recollida i Tractament de Residus, també es constata que el percentatge recollit de cada fracció sobre el total generat és: el 46,5% de vidre; el 42,2% de paper i cartró; el 23,5% d'envasos, llaunes i brics i un 20,0% correspon a fracció orgànica. Dels resultats també es desprèn que la despesa corrent en gestió de residus per habitant i any és de 37,8 euros i en tractament i/o eliminació és de 20 euros per habitant i any, el què representa un total de 57,8 euros. El nombre de tones d'emissions de CO2 per cada 1.000 habitants del servei de recollida de residus és de 5,4.
Pel que fa a la Neteja Viària, els resultats més destacats són que la despesa corrent per habitant i any del servei de neteja viària és de 38,4 euros i que aquest servei representa el 4,6% de la despesa del pressupost corrent municipal. També s'ha comprovat que el nombre total de litres d'aigua consumits pels serveis de neteja viària per habitant i any és de 75,2 litres (en aquest apartat cal destacar una important reducció de 15 litres per habitant respecte lde a mitjana de l'any anterior).
Un projecte per mesurar, comparar i avaluar resultats
La Diputació de Barcelona porta a terme els Cercles de Comparació Intermunicipal en Gestió i Tractament de Residus i Neteja Viària des de l'any 2005, a través d'un treball compartit amb l'objectiu de millorar la gestió basada en la comparació de resultats i bones pràctiques. Es tracta d'un projecte que permet mesurar, comparar i avaluar resultats així com intercanviar experiències i bones pràctiques i impulsar la millora dels serveis.
Aquesta metodologia intermunicipal de treball permet activar actuacions de millora contínua en cadascun dels serveis de recollida de residus i de neteja viària que participa en els Cercles. Enguany, hi han participat 24 municipis (22 de la província de Barcelona, Reus i Lleida), fet que reforça l'interès i la utilitat dels Cercles més enllà de l'àmbit provincial. De cara a la pròxima edició, ja s'ha pensat en ampliar el nombre de municipis participants.