Caldes de Montbui inicia la segona fase d'adequació del seu enllumenat públic

El projecte té dos objectius: la reducció del consum energètic i la reducció de la contaminació lumínica
Font: Aj. Caldes
31/01/2010 - 00:00

L'ajuntament de Caldes de Montbui ha iniciat aquesta setmana la segona fase de les obres d'adequació de l'enllumenat públic, als barris de Catalunya i, parcialment, Camp de l'Arpa. Segons informa el consistori, aquesta segona fase compta amb l'ajut de la Diputació de Barcelona, qui ha assumit el cost de la redacció del projecte i una part de l'execució.

El projecte té dos objectius principals: la reducció del consum energètic i la reducció de la contaminació lumínica. En aquest sentit, el pla és actuar sobre aquelles instal·lacions més crítiques en consum d'energia.

Actuacions previstes 
En aquesta segona fase, les actuacions consisteixen en:
- Instal·lar làmpades i equips més eficients que els actuals, amb làmpades de vapor de sodi d'alta pressió que garanteixin un rendiment superior a altres tecnologies.
- Fer servir llumeneres amb reflectors i refractors adequats lumínicament i més preparats per evitar la contaminació lumínica.
- Modificar els centres de comandament perquè disposin de rellotge astronòmic, tècnica molt precisa a l'hora de programar tant l'encesa i apagada com la reducció de flux. Es considera que un rellotge astronòmic pot arribar a estalviar un quart d'hora diari de consum d'energia elèctrica en l'encesa i apagada de l'enllumenat.
- En el cas dels carrers Granollers i Corts catalanes se substitueix el punt de llum complert (fanal i llumenera) i se soterren les línies elèctriques. En fer la rasa s'aprofitarà també per fer millores en altres serveis soterrats.

Un Pla per a l'eficiència energètica i lumínica 
El 14 de febrer del 2008 es va presentar el Pla director d'enllumenat públic del municipi, un estudi encarregat a la Diputació de Barcelona que oferia una completa diagnosi de la situació de l'enllumenat a la vila i proposa un pla estratègic a mitjà i llarg termini per millorar-la.

Per elaborar aquest document es va tenir en compte tant el nucli urbà com les urbanitzacions, i la principal conclusió a què es va arribar va ser que l'enllumenat de Caldes és molt antic, en general està força obsolet i s'hi ha dedicat pocs recursos de manteniment. Per arribar a aquestes conclusions, es va fer un estudi de totes les instal·lacions, avaluant diversos factors com la conservació, l'envelliment i la seguretat elèctrica, i també es van avaluar factors de caire lumínic i energètic. Aquest treball va determinar que només un 18% de l'enllumenat de la vila estava dins dels paràmetres considerats correctes mentre que el 62% tenia una il·luminació inferior a la necessària i un 20% tenia una il·luminació excessiva.

Per solucionar aquesta situació cal fer més de 2.000 intervencions i, per això, el Pla director també proposa un pla d'actuació concret barri per barri. El pressupost per dur a terme aquestes intervencions és de 4 milions i mig d'euros aproximadament i el període d'actuació oscil·la entre els 10 i els 15 anys.

Relacionats

Article

La tecnologia emprada es basa en la injecció de CO2, un gas innocu, molt efectiu i que preserva la qualitat de les aigües freàtiques

Notícia

El Ple extraordinari de l'Ajuntament de la Roca del Vallès va aprovar la modificació del Pla General per regular la implantació de plantes fotovoltaiques, i protegir el patrimoni natural i cultural.

Butlletí