Un parell de dies després que EolicCat, l'Associació Eòlica de Catalunya, denunciés el retard en la concreció de Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDPs) i el respectiu concurs per a l'adjudicació d'instal·lacions de parcs eòlics a Catalunya, el departament d'Economia de la Generalitat va presentar dimecres la seva proposta de nou mapa eòlic, que ha de permetre la creació de 834 MW de potència amb l'objectiu d'assolir els 3.500 MW de potència instal·lada el 2015, tal i com preveu el Pla de l'Energia de Catalunya.
Exceptuant els parcs eòlics autoritzats o en tràmit abans de l'entrada en vigor del Decret 147/2009, pel qual es regulen els procediments administratius aplicables per a la implantació de nous parcs eòlics, les ZDPs seran les úniques àrees on es podran ubicar parcs eòlics a Catalunya, és a dir, instal·lacions de més de 5 aerogeneradors o més de 10 MW. Fora de les ZDPs es podran fer petites instal·lacions eòliques de com a màxim 10 MW o 5 aerogeneradors.
Els municipis tindran ara deu dies per presentar les seves al·legacions a la proposta de ZDPs, abans que el nou mapa sigui aprovat definitivament aprovat pel Govern de la Generalitat.
Vuit àrees geogràfiques
La proposta defineix fins a vuit zones repartides per tot el territori, i que van des de l'Alt Empordà, amb 200 MW previstos, a l'Alt Penedès, amb 33MW:
ZDP 1: Alt Empordà (200 MW). Municipis: Agullana, Cantallops, Capmany, Espolla, La Jonquera, Masarac, St. Climent Sescebes.
ZDP 2: Segarra i Conca de Barberà (186 MW). Municipis: Conesa, Les Piles, Llorac, Montoliu de Segarra, Sta. Coloma de Queralt, Sarral, Savallà del Comtat, Ribera d'Ondara, Talavera, Rocafort de Queralt.
ZDP 3: Alt Penedès (33 MW). Municipis: Pontons, Aiguamúrcia.
ZDP 4: Baix Camp i Priorat (45 MW). Municipis: Arbolí, Alforja, Cornudella de Montsant, Porrera.
ZDP 5: Ribera d'Ebre i Baix Camp (120 MW). Municipis: Tivissa, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.
ZDP 6: Segrià i Ribera d'Ebre (60 MW). Municipis: Almatret, Maials, Llardecans, Seròs i Ribaroja.
ZDP 7: Terra Alta (90 MW). Municipis: Batea, Gandesa, La Pobla de Municipis Massaluca i Vilalba dels Arcs.
ZDP 8: Anoia i Segarra (100 MW). Municipis: Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, Estaràs, Ivorra, Pujalt, Sant Ramon.
L'acollida de la proposta per part dels municipis ha estat variada: d'una banda, segons publica El Periódico de Catalunya, al sud de Lleida, interior de Barcelona i la Conca de Barberà el fet de passar a ser Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) ha estat rebut amb satisfacció i molta esperança, mentre que la proposta del Govern ha provocat el rebuig d'alcaldes i entitats ecologistes a l'Alt Empordà, el Priorat i la Terra Alta. De fet, el nou mapa eòlic xoca en molts aspectes amb la proposta que el Consell Comarcal de l'Alt Emporda va presentar fa una setmana: ambdues propostes només coincideixen en tres dels dotze municipis seleccionats pel Consell (la Jonquera, Agullana i Campmany). Consulteu aquí la proposta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà (PDF).
L'adjudicació per a la instal·lació de parcs eòlics a cadascuna d'aquestes ZDPs es decidirà mitjançant concurs públic, d'acord amb el nou procediment aprovat el passat mes de setembre i que va reduir el procés de tramitació de cinc anys a 18 mesos, amb l'objectiu d'acabar amb l'endarreriment català en el desenvolupament de l'energia eòlica: ara per ara, Catalunya és la vuitena comunitat autònoma en potència instal·lada, molt lluny de les tres primeres comunitats, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Galícia, que la quintupliquen en potència.
(P)
Més informació:
Decret 147/2009, de 22 de setembre, pel qual es regulen els procediments administratius aplicables per a la implantació de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya (PDF)
Pla de l'energia de Catalunya 2006-2015
L'eòlica a Catalunya
A tot Catalunya hi ha en funcionament ara mateix 26 parcs amb una potència total de 653,1 MW. N'hi ha set més en construcció, amb 267,6 MW, i 35 més d'autoritzats, que sumen 973,3 MW. A tot això s'hi ha d'afegir altres projectes en tramitació, amb un total de 534,7 MW, i els 834 MW que s'incorporaran amb els parcs de les vuit ZDP que sortiran ara a concurs, juntament amb una xarxa de miniparcs (amb menys de cinc aerogeneradors o menys de 10 MW) prevista en diversos municipis de Girona i que sumaran 300 MW més. En total, doncs, seran 3.562,7 MW, l'objectiu marcat pel Pla de l'Energia per al 2015.
Adjunt | Mida |
---|---|
Aerogeneradores.jpg | 16.22 KB |