"Més a prop, més de gust". Una jornada fomenta els circuits curts de comercialització

Experts i representants del sector reclamen un marc normatiu que reguli aquesta via de relació entre el productor i el consumidor
Sostenible.cat
28/05/2010 - 00:00

La venda directa és l'activitat comercial entre el productor i el consumidor, sense intermediaris, i els circuits curts impliquen com a màxim un intermediari entre pagès i consumidor com ara un restaurant o una botiga de productes artesans. Dues formes de comercialització de productes agroalimentaris que està cada cop més valorada per més població i que es perfilen com a vies de comercialització més equitativa, tant pel productor com pel consumidor.

Al voltant d'aquestes dues formes de comercialització, Cardedeu ha acollit aquest dimecres la jornada "Més a prop, més de gust". L'objectiu, debatre entre experts i representats del sector sobre la necessitat d'un marc normatiu que reguli els circuits curts de comercialització de productes agroalimentaris i sobre les polítiques que calen per a fomentar-los. L'acte ha estat organitzat per la Fundació del Món Rural (FMR) amb el suport de Rururbal i dels departaments d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural i d'Innovació, Universitat i Empresa i de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

En la jornada també s'han presentat les conclusions i recomanacions del grup de reflexió sobre els circuits curts de comercialització de productes agroalimentaris impulsat per la FMR i format per representants de l'administració, del sector i experts.

Recomanacions per al foment dels circuits curts

El grup de reflexió ha elaborat unes recomanacions per a l'impuls dels circuits curts de comercialització de productes agroalimentaris per als quals reclama una normativa específica, que sí que existeix per a la venda directa. Per això es demana a les administracions que a partir d'una Ordre o Resolució, omplin aquest buit legal que permeti, entre altres coses, evitar l'intrusisme, i implementar polítiques de foment.

A més, s'aposta per la creació de distintius que identifiquin tant la venda directa com els circuits curts per facilitar la seva difusió i reconeixement per part del consumidor. Alhora es vol incorporar a les rutes i guies turístiques la identificació dels punts en què es realitzi circuits curts amb especial atenció a la venda directa en la pròpia explotació agrària o obrador. També es reclama el reconeixement legal dels circuits curts que acolliria a petits transformadors i elaboradors, restaurants, agrobotigues, establiments de turisme rural i petits comerços rurals. Per últim es creu necessari impulsar les associacions de productors constituïdes per a la venda directa, així com les cooperatives, les associacions de consumidors o les plataformes de comercialització formades per petits elaboradors.

L'objectiu de la jornada i de les recomanacions és aconseguir una millor valoració i un coneixement i reconeixement del producte i del productor o elaborador. En la majoria dels casos estem parlant de productes de proximitat, la qual cosa també facilita el coneixement i reconeixement del territori. Tot i que els circuits curts no poden ser la forma de comercialització de tota la producció agroalimentària catalana si que poden millorar la rendibilitat dels petits productors, faciliten el coneixement dels nostres productes i productors per part del consumidor i ajuden a la viabilitat econòmica del camp català i contribueixen, per tant, al desenvolupament socioeconòmic de les zones rurals.

Cal destacar que en l'actualitat, l'administració està elaborant una llei per regular la venda directa i els circuits curts de comercialització a Catalunya. Paral·lelament, des de la Direcció General de Comerç, s'ha començat a elaborar una guia de productors de venda directa de Catalunya, per tal de recollir en un document tots els productors que en realitzen, i així poder-los identificar.

Etiquetes: