Caldes de Montbui defineix el camí a seguir per reduir el consum local d'energia

Font: Ajuntament de Caldes de Montbui
21/06/2010 - 00:00

Caldes de Montbui emet més de 94 mil tones de gasos d'efecte hivernacle a l'any, dels quals l'Ajuntament és responsable de l'emissió de 1.900 tones anual. El municipi ha adoptat el compromís de reduir més de 12.000 tones anuals en els propers 10 anys, fruit de l'anomenat Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses, promogut pel Parlament Europeu. Per això, s'estan elaborant un seguit de propostes d'accions per a la reducció del consum energètic que hauran de corregir el malbaratament de l'energia en l'àmbit municipal, però també hauran de contagiar la ciutadania de la necessitat de col·laboració.

Aquest repte es planteja en un moment en el qual les inversions per a la millora d'instal·lacions o per a la implantació de sistemes energètics eficients pateixen les mateixes restriccions que la resta del pressupost municipal. Per això, la imaginació, l'austeritat i la cooperació seran les claus per aconseguir assolir el compromís que ha adoptat Caldes enfront la Unió Europea.

Aquestes van ser, en trets generals, les conclusions de l'Audiència Pública dedicada al Pla d'accions per l'estalvi energètic (PAES) celebrat aquest 16 de juny a la Sala de Plens de l'Ajuntament, presidit per l'alcalde Jordi Solé i amb les intervencions del regidor de Medi Ambient, Jordi Coll, el tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament, Marc Freixa, i el tècnic de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Enric Coll.

La sessió es va convocar tant per explicar en què consisteix el PAES com per recollir propostes de la ciutadania. De la desena d'assistents a l'acte van sorgir algunes preguntes, com ara fins a quin punt la Generalitat de Catalunya preveu un projecte d'escola sostenible per al nou edifici del Calderí o com se salvarà la necessitat de pressupost i de compromís necessari per poder aplicar el PAES. A títol de conclusió, l'alcalde va apuntar que "el resultat dependrà de la consciència social i política i del grau de complicitat amb la ciutadania" que es pugui aconseguir al llarg d'aquest procés.

Diagnòstic i propostes
En l'estat actual de redacció del PAES, que haurà de ser aprovat en el Ple de l'Ajuntament de Caldes de Montbui del mes de juliol, apareix ja un extens estudi de la situació actual que s'ha esquematitzat en el conjunt de punts dèbils i punts febles respecte la reducció del consum energètic.

L'Ajuntament ha detectat punts febles i per tant la necessitat d'actuar en qüestions com:
- Un alt índex de població viu a les urbanitzacions (més de 3.000 persones) fet que suposa un major consum d'energia i d'emissions de gasos d'efecte hivernacle
- El sistema de gestió de l'aigua actual suposa un important volum de consum energètic
- L'aprofitament de fonts energètiques renovables en l'àmbit públic municipal és molt baix.
- No es disposa d'eines normatives locals per combatre el canvi climàtic.
- Els equipaments municipals tenen encara moltes mancances respecte els sistemes més eficients d'estalvi energètic

D'altra banda, l'estudi també recull altres aspectes que poden ser punts forts davant el repte que assumeix el poble. Alguns d'ells:
- La principal comercialitzadora energètica de Caldes és una empresa local.
- El poble s'abasteix principalment d'aigua obtinguda a partir de recursos propis.
- Una de les estacions de servei ubicades al municipi comercialitza biodièsel.
- Caldes disposa de transport públic.
- L'Ajuntament ha executat accions que aposten per un ús més sostenible del vehicle privat.
- El municipi disposa de Pla director de l'enllumenat públic que s'està executant.
- S'han fet auditories energètiques a 8 equipaments municipals.
- Els consums energètics de diversos equipaments municipals són estables.

Amb el diagnòstic a la mà, el PAES ha elaborat una llarga llista de possibles accions per aconseguir els objectius marcats per la Unió Europea. El seguit d'actuacions afecten a les infraestructures, als edificis, al transport, a la producció local d'energia, a la planificació urbanística, a les normes verdes en l'adquisició de béns i serveis, a les formes de promoure la participació ciutadana i al tractament dels residus i l'aigua.

 

Relacionats

Article

La tecnologia emprada es basa en la injecció de CO2, un gas innocu, molt efectiu i que preserva la qualitat de les aigües freàtiques

Notícia

El Ple extraordinari de l'Ajuntament de la Roca del Vallès va aprovar la modificació del Pla General per regular la implantació de plantes fotovoltaiques, i protegir el patrimoni natural i cultural.

Notícia

La Generalitat i la Fundació RIVUS es reuneixen amb ajuntaments i entitats per engegar el Projecte per a la restauració i conservació d’hàbitats i espècies a l’espai de Xarxa Natura 2000 Riu Congost

Butlletí