Troben morta a la costa de Sitges una tortuga llaüt, en perill crític d'extinció al món

L’exemplar ha mort atrapat en un sistema de pesca per a pops

Redacció

25/08/2010 - 00:00

Tècnics del Departament de Medi Ambient i Habitatge amb la col·laboració de membres dels Bombers del Grup d'Actuacions Especials (GRAE subaquàtics), han rescatat aquest 25 d'agost sense vida un exemplar de tortuga llaüt  (Dermochelys coriacea) a la costa del Garraf. L'animal, d'uns dos metres de longitud i més de 400 kg, es trobava atrapat en un sistema de pesca que s'utilitza per capturar pops situat davant el port d'Aiguadolç a Sitges. L'exemplar estava situat  a 725 metres de la costa i per fer efectiu el rescat ha calgut una grua del port per treure-la de l'aigua.

La tortuga llaüt es troba en la llista de la Unió Internacional de Conservació de la Natura (UICN) de les espècies en vies de desaparició i és objectiu de convenis i programes internacionals de protecció i conservació. A Catalunya, es considerava una espècie ja extinta, és a dir desapareguda. De fet, és la segona vegada que un exemplar d'aquesta espècie s'ha albirat a les costes catalanes. La primera va ser va més de 10 anys davant del delta de l'Ebre.

Durant la segona quinzena de juliol es va començar a observar aquest exemplar a la costa del Garraf entre Sitges, Vilanova  i Calafell. La tortuga s'alimenta principalment de meduses i precisament les embarcacions de l'Agencia Catalana de l'Aigua (ACA) que s'encarreguen de la neteja de les aigües del litoral l'han anat detectant durant les darreres setmanes. Precisament des de l'ACA, es va notificar diumenge que la tortuga portava una boia enganxada i per tant era de més fàcil localització. A banda de la recerca efectuada per les embarcacions de l'ACA, els tècnics de Medi Natural van decidir localitzar-la pensant que la boia podria danyar-la, mitjançant un transecte específic de recerca per les costes del Garraf. Després d'intents de detecció des de terra amb telescopis i òptica especialitzada, aquest 25 d'agost s'ha pogut localitzar atrapada en un art de pesca que s'utilitza per capturar pops. Tot sembla indicar que la tortuga hauria quedat enganxada a la corda que lliga l'art entre el fons i la superfície i hauria mort ofegada. Probablement la mala mar dels últims dos dies no hauria ajudat a mantenir-la amb vida.

Un cop localitzat el cadàver, s'ha traslladat a la Fundació CRAM, que per conveni amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge s'encarrega de l'assistència amb les espècies marines on se li realitzarà l'autòpsia per conèixer les causes de la seva mort. Allà també es prendran mostres per a la seva utilització en la recerca científica de diferents institucions. 

Tot i que no s'ha pogut salvar l'exemplar de tortuga llaüt, segons el Departament de Medi ambient la seva presència a les nostres costes demostra les bones condicions que tenen per al manteniment d'espècies marines amenaçades. De fet, i per això, costes com la del Garraf es van incloure a la xarxa natura 2000. No obstant, l'episodi de la tortuga demostra que potser no existeixen les condicions adequades per assegurar la supervivència d'aquestes espècies, que en alguns casos poden ser molt vulnerables, com ho demostra el fet que morís enredada en una corda considerada inofensiva que va del fons a la superfície. Exemples com aquest constaten la necessitat de seguir aprofundint en la conservació del medi marí i de les espècies que el poblen, i seguir analitzant les interaccions entre les activitats humanes i la fauna i els hàbitats que es vol recuperar.

Municipis: 
AdjuntMida
Image icon Font: Gencat31.8 KB

Relacionats

Notícia

Arrenca la campanya ‘Arrels de la terra’ a Cubelles per protegir el patrimoni agrícola i natural del territori.

Article

Els integrants de la Comunitat Energètica Municipal de Sitges ja han començat a rebre l'energia fotovoltaica dels edificis municipals.

Notícia

S’incrementen les freqüències en la recollida comercial, el repàs dels contenidors, la recollida de voluminosos i de poda.

Butlletí