Catalunya celebra la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Redacció

21/09/2010 - 00:00

Des del proper dimecres 22 fins al 29 de setembre Catalunya celebra un any més la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Durant aquesta setmana 139 municipis catalans faran nombroses activitats amb l'objectiu de donar un nou pas per a la conscienciació social sobre la necessitat d'una nova mobilitat urbana, que eviti els efectes negatius derivats de l'ús inadequat del cotxe a la ciutat.

"El dia d'autoreflexió", així es va voler anomenar al 1999 el primer ‘Dia sense cotxes' que es va posar en marxa de la ma de diferents entitats públiques i privades catalanes per promoure un canvi cap a una mobilitat més sostenible. En els últims anys, les administracions semblen poc disposades a organitzar "dies sense cotxes", però l'esperit es manté a la reconvertida ‘ Setmana de la Mobilitat Sostenible'. Aquesta Setmana també es celebra a Europa, fins el 23 de setembre, l'anomenada European Mobility Week, que va començar el 16 de setembre i que en la que han participat -incloent les catalanes- més de 2000 ciutats o municipis.

Així doncs, a Catalunya, 139 municipis i unes 80 entitats i empreses s'han adherit a la celebració de la Setmana de la Mobilitat. D'aquestes localitats, 83 són de les comarques de Barcelona, 33 de Girona, 9 de Lleida i 14 de Tarragona. Els ajuntaments adherits a aquesta festa seran els encarregats d'organitzar el programa d'activitats previstes a la seva localitat, per tal de promoure la mobilitat sostenible als municipis. En total, s'han programat més de 1.500 accions de promoció i sensibilització per a difondre i comprovar els avantatges del transport públic i altres mitjans de mobilitat sostenible, moltes d'elles (gairebé 1.300) amb caràcter permanent per a aconseguir una mobilitat més sostenible i segura.

Els objectius de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura són:  Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l'ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l'aire, la prevenció d'emissió de gasos que provoquen l'efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics; impulsar l'ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics; potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat i finalment convidar a reflexionar sobre com afecta la nostra salut l'ús irracional del transport motoritzat.

Respecte a les novetats d'aquesta edició, cal subratllar d'una banda que s'han incorporat accions d'impuls de la mobilitat a peu com a mode bàsic de mobilitat sostenible i saludable. En aquest sentit, s'ha convidat als ajuntaments a ratificar la Carta internacional del caminar i s'ha ofert un ampli ventall d'activitats, com caminades verdes, rutes saludables, itineraris culturals...

D'altra banda, s'ha volgut posar de relleu la alternativa que planteja el vehicle elèctric als actuals motoritzats de benzina. Per això s'han organitzat 5 mostres de vehicles elèctrics amb animació musical i explicacions on els assistents tindran la possibilitat de provar els vehicles (cotxes, motos, tricicles i bicicletes) dins d'un recinte tancat. Les cites previstes són les següents:

-Reus, 23 de setembre, de 10 h a 18 h al passeig de Sunyer.
-Barcelona, 24 de setembre, de 10 h a 18 h al passatge de les Banderoles (Vila Olímpica).
-Mataró, 25 de setembre, de 12 h a 19 h a la Riera
-Girona, 26 de setembre, de 10 h a 18 h a la plaça de Catalunya.
-Lleida, 3 d'octubre, de 10 h a 18 h a la plaça de Sant Joan.

Entre tots els actes que es celebraran val la pena destacar activitats com la Cursa per la Mobilitat, que organitza un any més l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i 11 municipis, l'objectiu de la qual és comparar el temps, però també els costós ambientals i socials (accidents, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica...), que diferents mitjans de transports habituals a la ciutat necessiten per a realitzar un mateix recorregut.

Una altra activitat destacada seran les Pedalades contra el canvi climàtic per fomentar l'ús de la bicicleta. En total 85 pedalades estan organitzades entre els dos últims caps de setmana de setembre i el primer d'octubre, i es preveu que participin uns 30.000 ciclistes. En aquest sentit s'ha programat també una pedalada específica per públic adolescent: ‘Amb bici a l'institut' que es celebrarà a Calldetenes, Gurb, Manlleu, Masies de Voltregà, Prats de Lluçanès, Sant Quirze de Besora, Taradell, Tona, Torelló, Torelló, Vic i la Garriga.

Teniu més informació sobre la Setmana de la Mobilitat Sostenible, i una agenda amb les activitats a: www. mobilitat.net

 

 

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí