El president de l'organització alemanya de defensa dels consumidors Foodwatch, Thilo Bode, ha acusat aquest diumenge el govern d'Angela Merkel de greus errors en l'escàndol de contaminació per dioxines i d'actuar en benefici dels interessos de la indústria alimentària. Bode, exdirector de Greenpeace a Alemanya, assegura que "el Govern federal té una estratègia d'exportació molt clara per als productes carnis" i per això no té cap interès en endurir els controls sobre la indústria alimentària. Per al dirigent de Foodwatch, l'actual escàndol de contaminació de pinsos per dioxines és només "la punta de l'iceberg".
"A prop del 80 per cent de la taxa de dioxines considerada tolerable a la població per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) procedeix dels aliments", ha assenyalat el defensor dels consumidors, que es mostra convençut que moltes de les coses que abans acabaven en una incineradora ara acaben en la indústria alimentària. Bode, autor del llibre 'Els falsificadors de menjar', exigeix a la indústria alimentària que sotmeti a anàlisi per separat tots els components que s'usen per fabricar aliments i que s'informi les autoritats en cas de taxes elevades de dioxines.
"És una barbaritat dir que no és tan greu", ha dit Bode en referència als polítics de diferent signe, entre ells de la coalició del Govern, que insisteixen que no hi ha cap problema per a la salut dels éssers humans. Bode recorda que fa un any es va produir un altre cas de contaminació per dioxines en una partida de cereals procedents d'Ucraïna. "El consumidor és de nou la víctima", assegura Bode.
Contaminació per dioxines
Alemanya ha tancat ja 5.000 explotacions avícoles i porcines a causa d'una contaminació per dioxines els efectes de la qual podrien posar en dificultats la poderosa indústria alemanya exportadora de carn, principalment de porc. Corea del Sud i Eslovàquia han estat els dos primers països a suspendre l'exportació de carn alemanya, mentre que governs com l'italià i el rus han ordenat endurir els controls.
Després de tancar prop de 5.000 granges, les autoritats alemanyes confirmaven aquest dissabte que les primeres anàlisis de gallines ponedores que van menjar pinsos amb dioxines mostren taxes d'aquesta substància 2,5 vegades per sobre del permès. Es tracta, segons el Ministeri d'Agricultura d'Alemanya, de proves efectuades a tres gallines procedents de Rin del Nord-Westfàlia (oest del país) en el teixit adipós es va localitzar una taxa de dioxines de 4,99 picograms per gram (pg / g ), quan el màxim permès és de 2 picograms (bilionèsima part d'un gram). "La carn no s'estava venent. Els animals van ser sacrificats i els seus cossos incinerats", ha assegurat un portaveu, que ha dit que els ous procedents de l'explotació a la qual pertanyien aquestes gallines han estat retornats i que la carn d'aquestes aus ponedores sol vendre's, en circumstàncies normals, com sopa de pollastre.
Mentrestant, s'estreny el setge sobre Harle & Jentasch, una de les 25 empreses fabricants de pinsos compostos en què es va detectar altes taxes de contaminació per dioxines. Segons el Ministeri d'Agricultura de l'estat federat de Baixa Saxònia, als propietaris de Harlan & Jentasch se'ls investiga també per estafa i evasió d'impostos. Un portaveu ministerial va explicar que per cada tona de greix industrial no apta per al consum humà que Harle & Jentasch feia servir per fabricar els seus productes, aquesta pagava 500 euros quan el normal és que les empreses paguin uns 1.000 euros per una tona de greix vegetal apta per fabricar pinsos
La Baixa Saxònia és un dels lands més afectats per la contaminació per dioxines, ja que s'han localitzat més de 10.000 porcs contaminats en els seus 3.285 explotacions. A Alemanya ja són 4.700 les explotacions avícoles i porcines clausurades per alimentar els seus animals amb pinsos contaminats per dioxines. En la majoria dels casos es tracta de granges porcines, a les quals s'ha prohibit sacrificar animals i comercialitzar la seva carn fins que se certifiqui que el seu consum és absolutament innocu.