La Comissió Europea ha otorgat el premi "best of the best" a la solució tecnològica catalana per al reciclatge de briks que s'aplica en una planta situada a Castellbisbal i projectada per les empreses StoraEnso Barcelona i Alucha. Segons StoraEnso, aquesta planta, que funciona des de l'octubre del 2010, te una capacidad de reciclatge de 30.000 tones anuales de briks, la destinació dels quals era els abocadors.
StoraEnso, un dels majors grups paperers del món, i Alucha, empresa especialitzada en tecnologies de reciclatge amb seu a Cornellà, han desenvolupat la tecnologia Clean, per a donar resposta al problema que suposava el reaprofitament de les làmines de plàstic-alumini dels briks, recuperant l'alumini i el plàstic per separat.
Les làmines de plàstic-alumini són introduïdes en una cambra de calor que fa que el plàstic es transformi en gas calent, mentre que l'alumini queda net per a la seva reutilització. El gas calent extret és reutilitzat per alimentar energèticament la planta, així com una fàbrica de paper contigua associada a la planta, el que suposa un increment de l'eficiència energètica i un estalvi.
Per tant, amb la solució desenvolupada pel projecte Clean, es pot recuperar per separat l'alumini i el plàstic dels bricks, i al mateix temps aconseguir més eficiència per a les fàbriques de paper i estalviant emissions de CO2 a la atmosfera.
Per desenvolupar la tecnologia, Stora Enso Barcelona i Alucha van formar la societat Palwaste Recycling, que preveu implantar la tecnologia a escala industrial i donar suport a la seva posterior implantació en altres papereres a nivell europeu i mundial.