Els àmbits que avaluen els indicadors són: les característiques del municipi, el territori (usos del sòl i perspectives de creixement), la mobilitat (existència de carrils bici i característiques del transport públic), l'àmbit socioeconòmic (característiques de la població), el consum de recursos i la producció de residus i la gestió institucional (pressupost municipal i participació en les eleccions, per exemple).
Aquest nou sistema, que es posarà a disposició dels municipis gironinins, ha estat elaborat per l'associació Factoria de Sostenibilitat basant-se en el grau d'acompliment de les Agendes 21 a deu municipis gironines (Arbúcies, Banyoles, la Bisbal d'Empordà, Castellfollit de la Roca, Girona, Palafrugell, Roses, Sarrià de Ter, Sils i Vilafant) i en entrevistes a responsables municipals.
De moment, ja s'ha pogut comprovar que el grau d'acompliment de les accions previstes en aquestes deu localitats és de més del 50% i que existeixen àmbits on tots els municipis han dut a terme alguna acció, com ara la protecció de l'entorn, l'ordenació urbanística, millores en mobilitat, mesures d'estalvi energètic, reducció de residus o el foment de la participació ciutadana. Cal destacar, doncs, que el desplegament de les Agendes 21 s'està fent a un bon ritme.
D'altra banda, el CILMA també està treballant, conjuntament amb la Diputació de Girona, per impulsar el Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses a la demarcació, que busca la disminució del 20 % de les emissions de CO2 per l'any 2020, una acció que s'inclou en un gran nombre de les Agendes 21 analitzades.
Podeu accedir aquí a més informació sobre aquest sistema d'avaluació