El Parc Natural del Montseny i l'Espai Natural de Guilleries-Savassona són dos dels pocs indrets de casa nostra on encara hi és present el cranc de riu autòcton, espècie protegida i que té un important paper ecològic en els torrents i rius mediterranis. L'objectiu de l'acció de divendres a la nit era conscienciar a la població en general de la problemàtica que suposen les espècies exòtiques per a la conservació del patrimoni natural.
Les espècies exòtiques i invasores que es troben en aquests dos parcs són el cranc americà (Procambarus clarkii) i el cranc senyal (Pacifastacus leniusculus), que posen en perill les poblacions del cranc autòcton perquè acaba desapareixent, ja que els crancs invasors porten un fong que els infecta i els mata.
El Pla de la Diputació de Barcelona per eliminar espècies invasores va començar el maig de 2009. Tot i que es fan entre tres i quatre captures a l'any, és difícil valorar-ne els resultats ja que la ràpida reproducció dels crancs invasors fan complicada la seva completa eradicació.
L'acció es fa de nit perquè el cranc senyal només es deixa veure quan es fa fosc. Un cop capturats, s'obtenen mesures biològiques per analitzar-ne estadístiques, valorar l'estat de la població exòtica i extreure'n conclusions per a la seva eradicació. Els crancs capturats són retirats i sacrificats.