Montanyanes guanya un premi a la innovació per a dones rurals

Font: Ecodiari
14/10/2011 - 00:00

Aquesta és la segona edició dels premis d’Excel·lència a la Innovació per Dones Rurals convocats pel Ministeri als qual opten els projectes empresarials innovadors dirigits per dones del medi rural. El Ministeri premia aquells projectes empresarials que contribueixen a dinamitzar el medi rural amb bases sostenibles, innovadores i que repercuteixen de forma directa en la creació de llocs de treball. L’empresa mOntanyanes va rebre ahir el guardó a Madrid de mans de la Ministra Rosa Aguilar.

Montanyanes es una empresa que realitza projectes vinculats amb la dinamització del territori, amb seu a Rialp, Pallars Sobirà, i que va ser creada l’any 2006 per dues sòcies, Vanesa Freixa i Eva Tarragona. Els seus projectes es caracteritzen per tenir com a base un important component social, amb la voluntat de resoldre problemàtiques que afecten el medi rural i posant en valor tot allò que és singular en aquestos territoris i que pot contribuir a millorar les condicions de vida de les persona que hi viuen o hi volen viure.

Els projectes premiats
L’empresa es presentà als premis del Ministeri amb dos dels seus projectes més coneguts: Projecte Grípia i Obrador Xisqueta. Aquestos dos projectes persegueixen un mateix objectiu final, reforçar el sector primari perquè sigui un veritable dinamitzador territorial. En el cas del Projecte Grípia la voluntat és contribuir a generar oportunitats perquè nous joves s’estableixin com a pagesos i que les actuals explotacions tinguin continuïtat. Això es fa a través de l’Escola de Pagesos i Pastors que dóna formació a aquestos joves, els assessora i treballa per donar continuïtat a les actuals explotacions.

En el cas d’Obrador Xisquesta, es tracta d’un projecte que vol donar valor a la llana de l’ovella Xisqueta, una raça autòctona que ha estat en perill d’extinció. L’interès d’aquest projecte rau en que es tracta d’una proposta de cicle tancat. La llana es compra als pastors del territori, i aquesta es transforma perquè pugui ser utilitzada en artesania i com a material d’aïllament en arquitectura. Algunes de les artesanes que transformen aquesta llana en productes de feltre, matalassos, o teixits han estat formades des del mateix projecte. D’aquesta manera, la llana pren valor, els pastors poden treure una major rentabilitat a les xollades, s’obren oportunitats labors en el camp de l’artesania i es dóna a conèixer uns oficis i un territori eminentment ramader.

A part d’aquestos dos projectes que mOntanyanes realitza de forma independent, l’empresa també treballa donant suport tècnic a l’Administració pública i a altres entitats amb projectes que sempre compten amb el valor afegit de la singularitat i la resposta a problemàtiques reals del territori. Amb aquesta filosofia han creat rutes literàries, projectes per millorar el coneixement i el valor dels productes locals, projectes formatius, publicacions, etc.

Els premis a l’Excel·lència a la Innovació
Els premis a la Excel·lència a la Innovació es van crear l’any passat amb la voluntat de premiar propostes empresarials dirigides per dones rurals amb una component innovadora, sostenible i que creen noves oportunitats laborals. Aquesta és la segona edició dels premis, dotats amb 25.000 €, per dotze projectes seleccionats.

Els projectes premiats són de naturalesa molt diversa, entre els que hi ha explotacions marisqueres, micològiques, projectes formatius o d’assessorament, que d’alguna o altra manera contribueixen a millorar les condicions de vida de les dones rurals.

El lliurament de premis va tenir lloc el 13 d'octubre, a la Casa de Amèrica, a Madrid, de mans de la ministra Rosa Aguilar que va destacar la importància de donar suport a projectes com els guardonats perquè suposen un veritable impuls pels territoris rurals, donant llocs de treball qualificat a partir de la innovació, la creativitat i amb criteris de sostenibilitat.

El premi s’emmarca dins els actes de celebració del Dia Mundial de la Dona Rural, que té lloc el 15 d’octubre, una iniciativa sorgida de la cimera d’ONG a Beijing l’any 1995.

Relacionats

Article

L’AMB, en col·laboració amb Movement, desde 2018 tira endavant els Premis Bicimpuls que són un reconeixement a les entitats metropolitanes que dediquen el seu treball i esforços per la promoció de la bicicleta a la Metròpolis Barcelona. Així, enguany, els premis Bicimpuls arriben a la seva sisena edició. Les candidatures estan obertes obertes fins al 14 de gener.

Butlletí