'Mapping-party' al Parc Agrari del Baix Llobregat

Font: Geoinquiets.cat
25/05/2012 - 00:00
El Parc Agrari del Baix Llobregat ja és present a l'OpenStreetMap. A partir d'ara, qualsevol usuari pot disposar d'una cartografia actualitzada del Parc Agrari, un espai en constant canvi a causa de la forta pressió urbana.

El Parc Agrari del Baix Llobregat ja és present a l'OpenStreetMap. A partir d'ara, qualsevol usuari pot disposar d'una cartografia actualitzada del Parc Agrari, un espai en constant canvi a causa de la forta pressió urbana. Una iniciativa organitzada pel grup Geoinquiets va aplegar el passat 19 i 20 de maig a la masia Can Comas, Centre d'Informació i Gestió del Parc Agrari del Baix Llobregat; a una quinzena d'aficionats a la informació geogràfica amb l'objectiu d'ampliar la descripció cartogràfica d'aquest espai agrari periurbà que ofereix l'Openstreetmap (OSM). Aquesta base de dades geoespacials és l'alternativa lliure al GoogleMaps i a la cartografia que ofereix l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

Aquesta "Mapping-party", fonamentada en la metodologia del "crowdsourcing", és a dir, la compilació d'informació a través d'un grup ampli de persones; va permetre la recollida de dades geoespacials del Parc Agrari del Baix Llobretat així com la possibilitat de bolcar aquestes dades a la xarxa.

Utilitzant dispositius dotats amb GPS (sovint incorporats a telèfons mòbils intel·ligents), es van capturar les coordenades dels diferents elements que es pretenien cartografiar ("waypoints") com poden ser camins i vies, barreres, sistemes de reg, plafons d'informació o zones d'esbarjo. Posteriorment, els participants es van reunir a la seu del Parc Agrari per digitalitzar de la informació recollida i bolcar-la a l'OSM a través del programari lliure JOSM.

Amb aquesta iniciativa l'espai agrari del Baix Llobregat entra virtualment a la base de dades lliure d'informació cartogràfica OpenStreetMap i permet a qualsevol usuari disposar d'una cartografia actualitzada del Parc Agrari. Tant és així, que la nova cartografia obtinguda recull les darreres modificacions fruit d'obres i infraestructures recents que s'han produït en aquest espai i que no apareixen als mapes de l'Institut Cartogràfic de Catalunya ni al GoogleMaps.

L'OpenStreetMap és una base de dades única que abraça tot el planeta que es nodreix de l'aportació d'institucions i de particulars que hi bolquen els continguts. A diferència d'altres bases de dades geoespacials, l'OSM és d'accés lliure i gratuït. aquestes característiques el doten d'una gran capacitat per actualitzar i ampliar i fins i tot corregir regularment la informació que brinda.

Relacionats

Butlletí