Tots els centres educatius i la Residència d'Avis de Navàs introduiran els productes ecològics i de proximitat en els seus menús escolars de forma progressiva. És una iniciativa conjunta entre la regidoria de Medi Ambient i Món Rural, els centres educatius públics i concertats, les AMPES, la Residència d'Avis i persones títol individual.
El passat 4 de setembre es va signar una Carta de Compromís on tots els centres prenen la determinació de començar a introduir de forma progressiva els productes ecològics i naturals als seus menús. A més d'aquest compromís, s'han prioritzat altres accions com: la compra de productes de proximitat, la separació de la brossa, l'ús de carmanyoles o envoltoris no contaminants als centres, el consum d'entrepans i productes saludables per als esmorzars i berenars, el compostador de la orgànica com una eina pedagògica, així com les activitats que fomentin les bones pràctiques alimentàries i el respecte al medi ambient.
El regidor de Medi Ambient i Món Rural de l'Ajuntament de Navàs, Joan Fernandez, destaca la implicació de tots els centres (l'Escola Bressol «La Quitxalla», Col·legi Sant Josep, L'Institut-Escola Sant Jordi, l'Escola Diocesana de Navàs i la Residència d'Avis de Navàs) i de totes les persones que han fet possible aquesta iniciativa.
‘Una manera de recuperar la nostra història i la nostra tradició'
Per als impulsors de la iniciativa, incentivar el consum de productes ecològics és també, en certa manera, recuperar la nostra història i la nostra tradició. ‘Els nostres avantpassats es van transmetre, de generació en generació, el coneixement en la pràctica i el treball de l'economia del moment, que ara situaríem en l'entorn rural: l'agricultura, l'horticultura, l'explotació del bosc, l'ús de l'aigua, l'aprofitament del vent, del sol, de la lluna i tants coneixements que ara intentem recuperar sota la denominació de producte o pràctica ecològica. Recuperem la consciència de l'estalvi i l'ètica en l'ús de productes naturals i de proximitat, l'aprofitament i el no malbaratament dels recursos que ens dóna la terra. Pràctiques ramaderes i agrícoles que no utilitzen productes químics ni genèticament modificats i que respecten el cicle natural de les plantes i animals, obtenint així uns productes de més qualitat i més sans'.
Segons el Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) la producció ecològica a Catalunya ha batut rècords aquest darrer any. El creixement més gran s'ha detectat en els cultius típicament mediterranis, com ara la vinya i l'olivera, i en totes les activitats transformadores. Consumir productes de proximitat és una acció que potencia l'economia local i alhora disminueix costos i contaminació. Els signants del Compromís a Navàs opinen que també cal potenciar la dieta mediterrània i l'alimentació equilibrada i saludable, en tots els àpats, especialment a l'escola, on es pot influir en la millora de l'alimentació i costums alimentaris dels més petits.