Les autoritats locals i regionals a tot Europa afronten un repte creixent per tal de garantir que els espais verds urbans segueixin proporcionant un gran nombre de beneficis i serveis ambientals a la societat. L'enfocament des de la Unió Europea és l'anomenada Infraestructura Verda, que pretén harmonitzar la conservació de la biodiversitat amb altres tipus d'usos del sòl.
La Diputació de Barcelona, en el marc del Projecte Interreg IVC, Green Infraestructure Network, organitza diversos actes a Barcelona, entre els quals una jornada sobre Infraestructura Verda, que ha tingut lloc aquest 4 de desembre.
La trobada ha servit per exposar els canvis en els usos del sòl a la Regió Metropolitana de Barcelona i els impactes ecològics associats. També s'ha parlat dels efectes positius dels espais verds sobre la salut, dels valors agraris de la infraestructura verda en àrees periurbanes i de la potenciació del turisme associat al patrimoni natural.
La Xarxa d'Infraestructura Verda (GreenInfraNet) és una associació de 12 regions d'Europa, entre les quals es troba la demarcació de Barcelona. Els socis col·laboren per promoure el desenvolupament i la implementació de la infraestructura verda a través de l'intercanvi d'experiències i coneixements.
El Projecte Interreg IVC, que té una durada de tres anys, es va posar en marxa l'abril de 2012 i és cofinançat pel Programa Europeu Interreg IVC. El seu objectiu principal és enfortir el desenvolupament i la implementació de la infraestructura verda en les regions de la UE.
Cal destacar també que la Diputació de Barcelona està desenvolupant el projecte SITXELL, un sistema d'informació territorial per a l'anàlisi dels espais lliures i dels seus valors. El sistema utilitza l'enfocament de la infraestructura verda i ja s'ha fet servir en més de 70 municipis i diversos departaments de la Generalitat de Catalunya. Així, la Diputació de Barcelona aporta valuosos exemples per compartir amb la Xarxa d'Infraestructura Verda.