Els tècnics municipals es formen en noves economies, circulars i col·laboratives

Co-fundadora de la cooperativa Barcelonya, directora d’Avalon Sustainability School i facilitadora del curs.
24/11/2013 - 00:00

El mes d'octubre passat 23 tècnics de promoció econòmica de 17 municipis diferents de Barcelona van participar en un curs de formació titulada "Les empreses de l'economia verda" organitzada per la associació empresarial Ecoemprenedors.cat com a part del pla de formació de la Diputació de Barcelona. Impulsats per la necessitat de generar ocupació, els tècnics van acudir a aquesta formació amb l'expectativa de trobar-se amb les experiències, el coneixement i les eines per poder donar suport a iniciatives d'eco-empreneduria i generar llocs de treball.

Els participants van passar per una formació experimental basada en els següents quatre processos d'aprenentatge:

Teories i conceptes: Es van explorar conceptes com l'eco-innovació i l'economia verda; l'economia circular, l'emergent economia col·laborativa i els seus diversos models de negoci, el simbiosi industrial i altres teories per re-orientar-nos de l'economia lineal bassada en un procés de "take, make, waste" a una economia circular on circulen els recursos biològics i tècnics de forma continua. 

Casos pràctics: Es va comptar amb 12 empreses, les quals ja treballen en aquestes línies. Desde l'àmbit d'eco-innovació Nut Creatives; disseny i mobles de baix impacte, NOEM; cases modulars de zero emissions, Compostadors; fabricats amb material reciclat, IRIS;  solucions biològiques per aigües contaminades, producció de bio-plàstics i els experts en l'economia circular EcoIntelligent Growth. Del sector de consum col·laboratiu va participar l'empresa de compartir cotxe Social Car, Vilatroc, una eina d'intercanvi virtual per municipis, la cooperativa d'energies renovables Som Energia i Tarannà demostrant opcions d'economia verda a través del turisme. Finalment dos empreses que incuben a emprenedors MOB i Incuba Eco i una nova iniciativa de simbiosi industrial impulsat per la fundadora de ZICLA.

Observació i reflexió: En cada sessió a través de tècniques de facilitació dinàmica es van fer reflexions individuals i col·lectives sobre les oportunitats i reptes que presenta la transició a una economia circular, i sobre el paper que hauria de jugar el sector públic en aquesta transició.

Provar i experimentar: Finalment, i per no oblidar la realitat dels municipis, els participants van portar deures a casa per posar a prova els conceptes i fer pràctiques a través d'exercicis i petites enquestes amb companys de la feina.

Cal destacar que des que ha finalitzat el curs ja hi ha dos municipis desenvolupant iniciatives de simbiosi industrial en els seus polígons i aquí esperem notícies de com va el procés.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí