La Diputació de Barcelona, a través de l'Àrea de Territrori i Sostenibilitat que gestiona la Xarxa de Parcs Naturals, coordina el programa europeu Life Montserrat per a la prevenció d'incendis forestals i la conservació i millora de la biodiversitat de la muntanya de Montserrat. El projecte forma part del programa mediambiental Life+ 2014.
El projecte, que té quatre anys de durada, entre juliol de 2014 i juliol de 2018, compta amb un pressupost global de 3,5 MEUR, dels quals 1,7 MEUR provenen de fons europeus.
La Diputació de Barcelona, com a coordinadora del projecte, té previst destinar-hi un total de 512.000 euros, mentre que la resta de socis, com són l'Associació Propietaris Forestals Entorns de Montserrat, Fundació Catalunya-La Pedrera, Generalitat de Catalunya i Patronat de la Muntanya de Montserrat, hi aportaran 1,2 MEUR, que configuren el 50% del pressupost total del programa.
El projecte Life Montserrat afecta una superfície de 42,487 ha de la muntanya de Montserrat, el 64% de la qual és superfície forestal, i es basa en la gran riquesa natural de la muntanya i els seus entorns, bona part de la qual forma part de la Xarxa Natura 2000. El programa inclou els municipis del Bruc, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Ullastrell, Vacarisses, Viladecavalls, Castellfollit del Boix i Rajadell.
L'aplicació del programa Life Montserrat es justifica per l'elevat risc d'incendi que té aquest espai a causa d'una alta càrrega de combustible vegetal, del canvi climàtic i la desaparició de terrenys de conreus i altres usos forestals tradicionals, així com pel fet que la muntanya ha patit importants incendis forestals en el passat.
Principals objectius del programa Life Montserrat
El programa Life Montserrat es basa en el desenvolupament de mesures en els diferents ecosistemes de la muntanya per augmentar la capacitat de recuperació i la estabilitat dels boscos contra els incendis, millorar la seva prevenció a partir de la creació d'àrees estratègiques que disminueixin la propagació i facilitin l'extinció, a més de poder reduir la intensitat i extensió dels incendis.
El projecte també vol incidir en la conservació i la millora de la biodiversitat a l'àrea de Montserrat, amb hàbitats i especies d'elevat valor de protecció inclosos en la Directiva d'Ocells i Hàbitats. En particular, el projecte busca contribuir a la conservació de 16 especies amenaçades i la millora dels hàbitats de 211 especies protegides per la legislació internacional, nacional i regional, el que representa la recuperació d'hàbitats oberts.
Finalment, el programa vol contribuir també en la conservació de la biodiversitat incrementant la connectivitat de dos espais de la Xarxa Natura 2000, com són Montserrat-Roques Blanques-Riu Llobregat i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, mitjançant la creació de mosaics de matolls, pastures i boscos naturals.
Per poder materialitzar els objectius, el projecte posarà en marxa un pla de gestió integral de silvopastura que abastarà un pla de gestió del pasturatge i un pla de restauració de boscos com a eines que fomentin la multifuncionalitat i els serveis dels ecosistemes.
Entre les accions concretes a desenvolupar, hi ha la recuperació d'hàbitats oberts i la preparació per al pasturatge, l'estratificació del bosc i la preparació per al pasturatge i la seva implementació, així com incrementar la taxa de supervivència i l'èxit de reproducció d'espècies d'alt interès.
Adjunt | Mida |
---|---|
Imatge aèria de Montserrat. Autor: Delatorre | 150.49 KB |