El 1r Congrés nacional Rubí Brilla, celebrat aquest divendres, ha evidenciat el paper protagonista dels municipis en el canvi de model energètic. La cita organitzada per l'Ajuntament a la Biblioteca Mestre Martí Tauler ha servit per intercanviar experiències d'èxit en l'àmbit de l'eficiència energètica i les energies renovables, així com per escoltar les veus autoritzades d'una quinzena d'experts en la matèria de renom nacional i internacional.
La jornada ha reunit 300 persones, l'aforament màxim previst, i també s'ha pogut seguir en directe via streaming. Durant el matí, s'ha fet una anàlisi inicial de la situació energètica a Espanya i Europa de la mà de Javier García Breva, expert en polítiques energètiques i president d'N2E, i Jorge Morales de Labra, director general de GeoAtlanter i membre de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético i de la patronal fotovoltaica. Després s'han succeït diferents ponències centrades en els quatre àmbits d'actuació del projecte Rubí Brilla: indústria, administració pública, comerç i residencial. Les exposicions han alternat l'experiència de Rubí amb la d'altres municipis, entitats i institucions, cosa que ha permès visualitzar la feina que ja s'està fent per canviar l'actual model energètic.
Ja a la tarda, s'ha donat pas a una taula rodona que ha reunit bona part dels experts convidats al congrés i que ha comptat amb una activa participació del públic assistent. Durant el debat, s'ha reiterat la idea que el canvi de model energètic s'ha d'originar en el món local, tal com demostren iniciatives municipals com el projecte Rubí Brilla, i que és indispensable apoderar la ciutadania en aquest procés.
En el marc de la taula rodona, i a pregunta dels assistents, els experts també han pogut abordar qüestions més específiques, com ara els efectes reals de la implantació de comptadors intel·ligents, la capacitat d'intervenció dels governs en el mercat energètic o la rendibilitat de les energies renovables.
El congrés s'ha tancat amb un acte de reconeixement a les escoles públiques de Rubí que han participat al projecte d'estalvi energètic 50/50, un dels majors èxits dins la iniciativa Rubí Brilla. Aquests centres han recollit un diploma i una placa acreditativa que podran lluir properament als seus edificis.
'Hi ha esperança'
El 1r Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic ha estat presidit per l'alcaldessa, Carme García, qui ha definit aquesta cita com una oportunitat de "teixir xarxes i convertir les idees en un moviment imparable". La màxima responsable municipal ha reivindicat el lideratge de Rubí en el canvi de model energètic, fruit d'una aposta política, i s'ha mostrat convençuda que aquesta qüestió està en mans del món local: "Les ciutats són i seran les protagonistes. El canvi es farà des de l'apoderament ciutadà i les administracions més pròximes, els ajuntaments". En aquest sentit, García ha assegurat que "la suma d'accions locals té més potència que les declaracions d'intencions de governs internacional" i ha llençat un missatge optimista: "Hi ha esperança".
Adjunt | Mida |
---|---|
Foto: Localpres | 54.42 KB |