L’empresa Appel Catering, qui gestiona la cuina del menjador de l’Escola Montsant, ha començat aquest mes de gener a donar cada setmana el menjar cuinat sobrant, conservat en carmanyoles individuals que són una ració per persona. Des del mes de desembre, l’Escola Puigcerver també dóna cada setmana el menjar cuinat sobrant, seguint el mateix procediment.
El menjar que donen aquestes dues escoles se suma a una segona línia del programa de gestió alimentària responsable que l’Àrea de Benestar Social va iniciar el setembre de 2013. Aquesta segona línia està coordinada per Càritas Interparroquial de Reus, que gestiona els dos menjadors socials de la ciutat i que s’encarrega de recollir i distribuir els menús carmanyoles que arriben de dues empreses de càtering (Cuina i Gestió i Boris 45) i ara també d’aquestes dues escoles.
El menjar que arriba d’aquests càterings i menjadors escolars complementa el menjar fresc, minves aptes per al consum, que dóna un supermercat i un restaurant de la ciutat, que cuina i prepara el menjador social. Les carmanyoles que es donen a les famílies que ho necessiten porten un menú de dos plats i postres, amb el menjar que prové del menjar fresc, dels càterings i dels menjadors escolars.
A banda d’aquest programa, els dos menjadors socials que hi ha a la ciutat de Reus ofereixen de forma tradicional menjar de manera presencial.
La regidora de l’Àrea de Benestar Social, Montserrat Vilella, es mostra satisfeta amb aquestes dues noves incorporacions: “L’Ajuntament està treballant per tal que més empreses de càtering, supermercats i menjadors escolars de la ciutat s’hi afegeixin a aquest programa i així poder repartir més aliments frescos i cuinats entre la gent de la ciutat que ho necessita. Les escoles són un bon exemple per combatre el malbaratament alimentari”.
Un programa innovador
Cal destacar que el projecte de Reus, és un projecte innovador, en l’àmbit de la gestió alimentària responsable. En total, s’han recuperat fins al 31 de desembre de 2014, 426.712 kg d’aliments frescos que s’han fet arribar aproximadament a 890 famílies de la ciutat a través de les diferents entitats distribuïdores.
Més d’una desena d’ajuntaments, entitats i empreses de Catalunya i de fora s’han interessat per aquesta iniciativa eficient, social i sostenible, que dóna feina a treballadors amb discapacitat del Taller Baix Camp. Durant els més de dos anys que porta funcionant aquest programa, ha quedat demostrada la rendibilitat econòmica. Tot i les despeses fixes (personal, mitjans tècnics, instal·lacions, etc), la recuperació i gestió del producte fresc és fins a tres vegades més rendible que comprar els aliments per oferir-los a aquestes famílies.
Adjunt | Mida |
---|---|
misericordia_nadal.jpg | 92.63 KB |